2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Felfüggesztették a korrupciógyanúba keveredett elnököt

2016. december 9., péntek 09:20, frissítve: péntek 11:33

Felfüggesztette a dél-koreai elnököt a szöuli parlament. A képviselők többsége megszavazta a politikus felelősségre vonását, ez egyben leváltását is jelenti. Az államfő ellen azért kezdeményeztek eljárást, mert kiderült, hogy barátnője rajta keresztül juthatott pénzhez nagyvállalatoktól, de belelátott kormányzati dokumentumokba is.

A korrupciós botrányba keveredett dél-koreai elnök elleni tüntetés a szöuli parlament előtt. „Követeljük Pak Kunhje felelősségre vonását és lemondását. A nemzetgyűlés előtt gyűltünk össze, hogy követeljük, a testület azonnal fogadja el az emberek véleményét és az elnök felelősségre vonását” – mondta Nam Jung-Szu szakszervezeti elnök.

Az emberek hetek óta békés tüntetéseken próbálták elérni a politikusnő távozását.

Eközben bent parlament ülésteremében a képviselők az ázsiai ország vezetője felfüggesztését és leváltását célzó alkotmányos eljárás megindításáról szavaztak. „Bejelentem, hogy a parlament elfogadta Pak Kunhje felelősségre vonásáról szóló jogszabályt” – mondta Chung Sye-Kyun, a dél-koreai parlament elnöke.

A 300 fős testület 234 tagja voksolt igennel. Ez azt jelenti, hogy a politikusnőt felfüggesztik a hivatalából, teendőit átmenetileg a miniszterelnök látja el. Az alkotmánybíróságnak pedig 180 napon belül döntenie kell a parlament határozatáról. Dél-Korea első női államfőjét csak ezután vonhatják felelősségre.

Pak Kunhje azután keveredett korrupciós botrányba, hogy kiderült, a barátnője minden hivatalos tisztség nélkül szólhatott bele kormányzati és személyi döntésekbe, a kabinet pedig nyomást gyakorolt a nemzeti nyugdíjalapra, hogy engedélyezze a Samsung két leányvállalatának az egyesülését. Cserébe a nagyvállalat átszámítva 5 milliárd forintot adományozott két alapítványnak, amelyet az elnök barátja felügyel. Az ügyben 3 személy ellen emeletek eddig vádat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!