2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Ezerhez közelít a halottak száma Indonéziában

A legfrissebb összesítések szerint már 832 halottja és több száz sérültje van az indonéziai Celebeszt (Sulawesi) megrázó földrengésnek és az azt követő szökőárnak – közölte a helyi katasztrófavédelem vasárnap. Az indonéz alelnök szerint akár több ezer is meghallhatott a természeti csapásban.

  • Ezerhez közelít a halottak száma Indonéziában

A pénteki természeti csapás pusztításáról egyre világosabb képet alkotnak az indonéz hatóságok. A mentőalakulatok ugyanis csak most tudnak megközelíteni több olyan területet, amelyek a földmozgást követő cunami elárasztott, majd iszaptengert maga mögött hagyva onnan visszahúzódott.

Több ezer épület omlott össze, a romok között is nagy erőkkel keresik a túlélőket.

„Amikor elkezdett remegni a föld, éppen a boltban a pénztárnál fizettem. Minden elsötétedett, a falak pedig dőlni kezdtek ránk” – idézte fel a túlélése történetét egy helyi lakos.

A legtöbben Palu üdülőváros tengerpartján vesztették életüket, amikor a földrengés után három méter magas szökőár csapott le rájuk a tenger felől. A sétányon éppen péntek este kezdődött meg egy helyi fesztivál, több ezer turista részvételével.

„Sajnos, várhatóan tovább fog emelkedni az áldozatok száma, a mentőmunkák során újabb és újabb halottakat találunk, beazonosításuk zajlik. És vannak olyan területek, ahová még nem jutottunk el” – nyilatkozta az indonéz katasztrófavédelem szóvivője.

A magyar külügyminisztérium a legfrissebb adatok szerint nem tud magyar áldozatról. „Mindenekelőtt együttérzésemet szeretném kifejezni az áldozatok családjainak, és az indonéz kormánynak is, nyilatkozta Menczer Tamás, hozzátéve: nem tudunk magyar érintettről, ez számunkra természetesen nagyon jó hír. 94 fő regisztrált konzuli védelemért Indonéziában, egyikük sincs a térségben. De természetesen a jakartai nagykövetségünk 0-24 órában áll rendelkezésre, az ügyeletei telefonszám a honlapunkon elérhető. Tehát, ha netán valakinek mégis segítségre lenne szüksége, akkor a jakartai nagykövetséget tudja hívni, de jelenleg nem tudunk magyar érintettről” – ismételte meg a tájékoztatásért felelős államtitkár.

Ilyen például Palu közelében egy halászfalu, amelyet a cunami szinte teljesen elsodort. A Vöröskereszt szerint a természeti csapás másfél millió Celebesz szigeteki lakos életére van hatással, az áramkimaradások, az ivóvízhiány, az otthonok megrongálódása, az utak, közlekedés lebénulása miatt.

A Vöröskereszt szerint a földrengés másfél millió Celebesz szigeteki lakos életére van hatással, az áramkimaradások, az ivóvízhiány, az otthonok megrongálódása, az utak, közlekedés lebénulása miatt. A hatóságok folyamatoson összesítik az áldozatok számát, a Palu környéki falvakig még el sem jutottak a mentőegységek. Az indonéz alelnök szerint akár több ezer is meghallhatott a természeti csapásban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!