2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Felelősöket keres a civilszervezet a menekültek halála miatt

Hír TV

2018. július 21., szombat 22:02, frissítve: szombat 22:42

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja a líbiai partiőrséget egy menedékkérőknek segítő spanyol civilszervezet. Hajójuk egy süllyedő csónakból egy beteg nőt, valamint egy nő és egy kisgyermek holttestét mentette ki. A csónakból nem sokkal korábban csaknem 160 embert vitt partra a líbiai partiőrség. A spanyol hajó először Olaszországba akarta vinni a beteget és a holttesteket, az olasz hatóságok azonban erre nem adtak engedélyt.

Palma de Mallorca partjainál tudott kikötni a spanyol Open Arms, azaz Tárt Karok nevű segélyhajó, ami egy beteg nőt, valamint egy nő és egy gyermek holttestét vitte partra. A hajó azután kért kikötési engedélyt Spanyolországban, hogy az olasz kormány nem engedte meg a holttestek partra vitelét.

A szervezet vezetője elmondta: a líbiai partiőrség 158 afrikai menedékkérőt mentett ki a Földközi-tengerből, miután a hajójuk léket kapott. Hárman, két nő és egy négyéves gyermek a csónakban maradtak, de közülük már csak a kameruni nő volt életben, amikor a spanyolok rájuk találtak. A líbiai hatóságok cáfolják, hogy bárkit is a vízben hagytak volna, de a mentőszervezet hivatalos felelősségre vonást követel. A süllyedő csónak mellett állítólag egy kereskedelmi hajó is elment segítségnyújtás nélkül.

„Panaszt nyújtottunk be a Triades kapitánya ellen, segítségnyújtás elmulasztása és gondatlan emberölés miatt. Ugyanezt nyújtjuk be a líbiai partiőrség hajója ellen, és ugyanígy teszünk mindenkivel, aki részt vett ebben, akár szándékosan, akár akaratlanul” – mondta Oscar Camps, az Open Arms alapítója.

A csoporttal tart az NBA-ben játszó spanyol kosárlabda-játékos Marc Gasol is, akit szintén megrázott a történet.

„Eljutsz egy olyan pontra, amikor kérdéseket teszel fel magadnak, és azon gondolkozol, hogyan lehetséges egy élő embert magára hagyni a tengeren, meg egy gyereket. Olyan volt, mintha csak aludna, ráncosak voltak az ujjai, hogyan hagyhatták őket ott? Nem tudom. Mint emberi lény, válaszokat keresek. Hogyan képes valaki ilyesmire?” – mondta a sportoló.

Az olasz belügyminiszter korábban azzal vádolta a migránsmentő szervezeteket, hogy valótlanságokat állítanak arról, milyen körülmények között találják a tengeren a kimentetteket – Matteo Salvini most is kételkedik az elmondottakban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!