2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Félelmetes erejű atombombát robbantott Észak-Korea

,

2016. szeptember 9., péntek 20:50, frissítve: péntek 20:57

A világon mindenhol elítélték Észak-Korea ötödik kísérleti atomrobbantását. Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát is. Ez volt eddig a legnagyobb erejű kísérleti robbantás, amely erős földrengést okozott a térségben. A gyanú szerint a diktatúra nemcsak egyre erősebb, de mind kisebb atomfegyvereket gyárt. Így akár már a ballisztikus rakétákat is nukleáris robbanófejjel tudják ellátni.

Elsőként a földben gyorsan továbbterjedő lökéshullámok árulkodtak az atomrobbantásról. Péntek reggel dél-koreai, japán, amerikai és más országok intézetei is a Richter-skála szerinti ötös erősségű földmozgásról adtak hírt.

A gyanúból az észak-koreai állami televízió bejelentésével lett bizonyosság.

„A nukleárisfegyver-intézet tudósai és mérnökei kísérleti atomrobbantást hajtottak végre az északi tesztmezőn, hogy megnézzék az újonnan gyártott és tanulmányozott nukleáris robbanófej erejét” – hangzott el a hivatalos bejelentés az észak-koreai híradóban.

Külföldi szakértők a földmozgás erejéből arra következtetnek, hogy 20-30 kilotonnás atomtöltetet robbantottak fel, minden korábbinál nagyobbat.

„Mi, akárcsak a nemzetközi közösség, türelmünk végére értünk. Kim Dzsong Un mentális állapotáról azt gondolom, hogy kiszabadult minden önkontroll alól” – fogalmazott Pak Gun Hje dél-koreai elnök asszony, aki elsőként ítélte el a robbanást.

„A lehető leghatározottabban elítélem a föld alatti atomrobbantást, ami a Biztonsági Tanács határozatainak újabb arcátlan megsértése” – közölte az ENSZ ugyancsak dél-koreai főtitkára, Ban Ki-Mun. Összehívták a Biztonsági Tanácsot is, amelynek valamennyi állandó tagja elítélte Észak-Koreát.

Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter közösen üzenték, hogy Észak-Korea újabb szankciókra számíthat. Az ázsiai körútról hazaérkező Barack Obama elnök azt üzente Dél-Koreába, hogy mindent megtesznek Dél-Korea megvédése érdekében. Fogy a türelme Észak-Korea utolsó szövetségesének is: a kínai külügyminisztériumban határozottan elítélték a robbantást.

„Beszéltem a japán és a dél-koreai külügyminiszterrel, komoly megbeszéléseket folytattunk. Természetesen Japán és Dél-Korea nagyon aggódik a szomszédság miatt, de úgy gondolom, hogy azt is el kell mondani, hogy Kína, Oroszország és az Egyesült Államok is aggódik” – közölte John Kerry.

„Én is beszélni fogok a miniszterekkel, amikor szünetet tartunk. Nagyon aggódunk. A Biztonsági Tanács határozatait be kell tartani, ennek az üzenetét fogjuk nagyon keményen közvetíteni” – emelte ki Szergej Lavrov.

Phenjanban azt is tudatták, hogy immár képesek nukleáris robbanófejeket készíteni, amiket ballisztikus rakétákra szerelnek. A rezsim ezzel hatalmas mértékben terjesztette ki zsarolási potenciálját: a Taepodong 2-es rakéta hatósugara 6 ezer kilométer, azaz Észak-Korea már nukleáris rakétával fenyegetheti egész Kelet-Ázsiát, benne Dél-Koreával és Japánnal, de elérheti az Egyesült Államok csendes-óceáni szigeteit és Alaszkát is. Pár éven belül Ausztrália egésze és Kalifornia is a rakéták hatósugarába kerül.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását, a legutóbbit pedig januárban, majd műholdat kísérelt meg felbocsátani számára tiltott ballisztikusrakéta-technológiával. Ezért és a januári kísérleti robbantásért a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket vezetett be a kommunista országgal szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!