2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Fejmosásra számíthat Magyarország is

2016. február 3., szerda 07:13, frissítve: szerda 09:24

Hiába születtek már döntések a migrációs helyzet enyhítésére, ha azokat a tagállamok nem hajtják végre. Ez derült ki az Európai Parlament plenáris vitáján. A képviselők kitértek arra is, hogy nem tűrhető, ha egy menekült bűncselekményt követ el, ugyanakkor emiatt nem lehet minden migránst bűnözőként kezelni.

A migrációs helyzettel és a belső határellenőrzésekkel kapcsolatos tagállami intézkedésről vitatkozott az Európai Parlament plenáris ülése.

A soros elnökséget betöltő holland kormány külügyminisztere elégedetlen az áttelepítésekkel, hiszen a 160 ezer menekültnek még csak a töredéke talált új otthonra. Emiatt fejmosásra számíthatnak azok az országok, közöttük Magyarország, amelyek nem hajtják végre az uniós döntést. „Egyes tagállamok sikeresen vesznek részt az áttelepítésben, ugyanakkor eddig csak négyszáz menedékkérőt helyeztek át másik tagállamba. Nem elfogadható, hogy a tanács által hozott döntéseket nem hajtják végre a tagállamok. Többet kell tenni azért, hogy csökkentsük a nyomást Görögországban és Olaszországban. Kétoldalú párbeszédet kezdeményezett az elnökség minden olyan tagállammal, amely vonakodik az áthelyezések végrehajtásától” – jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter.

A területért felelős görög biztos a migránsokkal szemben tapasztalható gyűlölet veszélyeire is felhívta a figyelmet. „A bizottság fenntartás nélkül elutasítja és elítéli a kölni eseményeket, amikor nők szexuális zaklatás áldozatául estek, azonban ez messze nem jelenti azt, hogy minden migráns, minden bevándorló, minden menekült veszélyt jelent. Azok, akik a háború és a rettenet elől menekültek, jobban megérdemlik a tiszteletünket, mint bárki más. Ezért szigorúan elutasítunk minden rasszista, idegengyűlölő, erőszakra felbujtó megnyilvánulást” – fogalmazott Dimitrisz Avramopulosz.

A csaknem ötórás vitában a képviselők nagy többsége arra szólította fel az uniós tagállamokat, hogy hajtsák végre a közös döntéseket. Sürgették a közös határok védelmének megerősítését, illetve elhangzott az is, hogy a Törökországnak szánt, hárommilliárd eurós támogatást ne a török kormánynak, hanem a táborokban lévő menekülteknek juttassák el. Mások ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az EU-nak túl kell lépnie a félelmen és a megosztottságon, mert csak így lehet megvédeni Schengen értékeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!