2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Fegyverviselési engedélye volt a párizsi merénylőnek

2017. június 21., szerda 08:11, frissítve: szerda 10:48

Rendelkezett fegyverviselési engedéllyel az a férfi, aki hétfőn egy fegyvereket és robbanóanyagokat szállító teherautóval rendőrkocsikba rohant Párizsban. A férfinak annak ellenére volt engedélye, hogy a rendőrség megfigyelési listáján szerepelt. Édouard Philippe miniszterelnök szerint a férfi azelőtt kapta meg a fegyverviselési engedélyt, hogy a rendőrség látókörébe került.

Ma már szokásos képét mutatja a Champs-Élysées: a járdán futók kocognak, a forgalom folyamatos, csakúgy mint a rendőri jelenlét. A hétfői támadásra csak az út menti törmelékdarabok emlékeztetnek. Két napja egy fegyverekkel és robbanóanyagokkal megtömött tehergépkocsi belerohant egy rendőrautóba, az elkövető a helyszínen életét vesztette. Akkor még nem tudták a hatóságok, hogy a férfi, aki a rendőrség és a titkosszolgálatok szerint szélsőséges nézetei miatt listára került, érvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkezett.

„Jelenleg azt tudjuk, hogy az eredeti fegyvertartási engedélyt az előtt kapta, hogy riasztás lett volna kiadva vele szemben. Amikor az engedélyt kiadták, még nem volt olyan bűnügyi előélete az illetőnek, ami miatt ne kaphatta volna meg. Aggodalomra ad okot az a tény, hogy valaki, aki a hatóságok riasztási látókörébe kerül, továbbra is rendelkezhet engedéllyel” – mondta Édouard Philippe miniszterelnök.

A helyiek kezdenek hozzászokni az állandó készültséghez és annak veszélyéhez, hogy bármikor bárhol történhet valami. „Elkerülhetetlenné válik, hogy a kockázatokkal együtt éljünk. Tudjuk, hogy ez létező kockázat, semmit sem tehetünk, együtt élünk vele” – mondta Philippe Garnier helyi lakos.

Franciaországban azóta magas a terrorkészültség, hogy az elmúlt években támadások sorozata érte az országot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!