2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Fegyvernyugvásról született megállapodás Szíriában

2016. február 12., péntek 07:23, frissítve: péntek 12:37

Megállapodtak a szíriai tűzszünetről a nagyhatalmak – ezt John Kerry amerikai külügyminiszter közölte Münchenben. Az egyezség szerint az Aszad-rezsim erői és a mérsékelt felkelők fokozatosan, egy héten belül szüntetik be a harcot. A fegyvernyugvás az Iszlám Államra nem vonatkozik, és Oroszország sem fejezi be egyelőre légi hadjáratát.

A világörökség részét képező Aleppó óvárosában több száz éves épületek semmisültek meg. Jelenleg a szír kormánycsapatok vívnak harcot a felkelőkkel. „Hál’ istennek mindent ellenőrzünk. Ujjunk a ravaszon pihen, készen, hogy leszámoljunk a lázadókkal” – mondta egy szír katona.

A kormányerőket az orosz légierő segíti. „Még hónapok kérdése, és győzünk, köszönhetően az orosz légi támogatásnak. Egyszer és mindenkorra legyőzzük a lázadókat” – mondta egy szír parancsnok.

A február elején kezdődött újabb offenzíva elől tízezrek menekülnek Törökország felé. Közben az öt éve tartó konfliktusban érdekelt nagyhatalmak külügyminiszterei Münchenben tűzszünetben egyeztek meg. Az Aszad-rezsim erői és a mérsékelt felkelők fokozatosan teszik le a fegyvert az elképzelések szerint.

„Megállapodtunk, hogy egy héten belül beszüntetjük az ellenségeskedést az országban. Ez ambiciózus, de mindenki elkötelezett abban, hogy minél előbb elérjük. Szíriában minden félre vonatkozik, kivéve az olyan terrorista csoportokat, mint az Iszlám Állam és az An-Nuszra Front” – mondta az amerikai külügyér, John Kerry.

A szélsőségesek ellen indított légi hadjáratát Oroszország egyelőre nem állítja le, de kész együttműködni az Egyesült Államok vezette szíriai koalícióval katonai téren is.

„Hangsúlyozom, hogy a tárgyalásoknak folytatódniuk kell. Rögzítettük, hogy a genfi béketárgyalásokat folytatni kell minden előfeltétel és ultimátum nélkül. Az egyeztetéseken az ellenzéki erők széles körű részvételére van szükség” – jelentette ki az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.

A fegyvernyugváson kívül a felek megegyeztek a humanitárius segélyek eljuttatásáról is. Közben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója azt közölte egy interjúban, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet rendelkezik vegyi fegyverekkel, amelyeket már többször is használt a harcokban.

A CIA első embere hozzátette: a dzsihadisták kis mennyiségben klórgázt és mustárgázt is elő tudnak állítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!