2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Fáklyás tiltakozók lepték el Marseille-t

2016. június 23., csütörtök 17:51, frissítve: csütörtök 20:30

Folytatódnak a szakszervezeti tiltakozások Franciaországban. Ezúttal Marseille-ben és Párizsban volt demonstráció a kormány tervezett munkaügyi reformja ellen. Bár a hetek óta tartó tüntetések többször is erőszakba torkolltak, a tiltakozások ezúttal rendbontás nélkül értek véget.

Fáklyákkal vonultak a szakszervezetek Marseille-ben a kormány tervezett munkaügyi reformja ellen tiltakozva. Az érdekképviseletek szerint a kormány által benyújtott módosítások elvennék a munkavállalók jogait, és sebezhetőbbé teszik őket.

„Tüntetünk, hogy a kormány visszavonja ezt a törvényt. Ez az a fajta reform, amilyet a dél-európai országok nagy többsége bevezetett, és látjuk, hogy milyen hatással járt. Látjuk a spanyol, az olasz, a görög és a portugál munkavállalók helyzetét – ugyanazt a reformot vezették be náluk, amelyet nálunk akarnak, és az eredmények is azonosak lesznek. Ugyanúgy nem lesz munkánk, mint nekik, és ezt nem akarjuk” – vélekedett Olivier Mateu, a CGT ágazati vezetője.

A szakszervezet az összes francia nagyvárosban tüntet.

„Nem csak Marseille-ben, minden nagyvárosban tüntetünk. De természetesen ez Franciaország második legnagyobb városa, egy nagy régió, és itt tradíciója van annak, hogy felveszik a harcot. De így van ez Párizsban, Bordeaux-ban, Lyonban, és az elmúlt három hónapban minden francia városban felkeltek a munkások, hogy harcoljanak” – fogalmazott Bernard Bourdelin szakszervezeti tag.

Párizsban is munkások ezrei tüntettek. Több mint 2000 rendőr vigyázott a szakszervezeti tagokra és szimpatizánsokra a Bastille környékén. Átvizsgálták a táskákat, és elküldték azokat, akik maszkot viseltek. Rendőrségi információk szerint több mint 80 embert tartóztattak le, köztük fiatalokat és időseket is, mielőtt a menet elindult volna. A szocialista kormány korábban betiltotta a tüntetést, de tartva szavazói haragjától, végül engedélyezte azt. Az érdekvédők érdemi tárgyalásokban bíznak.

„Remélem, hogy ezek a tüntetések leállnak majd. De ehhez a kormánynak el kell fogadnia a párbeszédet. Ha ez a párbeszéd komoly, és nem csak mesemondás, ha a párbeszéd nyitott, akkor leállunk a tüntetésekkel, de meg kell kezdenünk a párbeszédet” – emelte ki Jean-Claude Mailly, a Munkásszakszervezet főtitkára.

A tiltakozások hetek óta tartanak, a tüntetések egy része erőszakba torkollt. Ezúttal azonban sem Marseille-ben, sem Párizsban nem volt rendbontás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!