2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Emberek ugráltak ki az ablakon

2017. június 14., szerda 10:27, frissítve: szerda 15:45

Legkevesebb hat halálos áldozata van a londoni toronyháztűznek. A 27 emeletes lakóépület hajnalban gyulladt ki London nyugati részén. A brit mentőszolgálat közlése szerint: a tűzvésznek eddig ötven sérültje van. Az 1974-ben épült, 129 lakásos toronyházat nemrég újították fel tíz millió fontért, vagyis több mint három és fél milliárd forintért. Az épületet statikusok vizsgálják.

„Úgy 124-125 lakás van ott, tehát akár 1000 ember is lehet az épületben, az emberek elkezdtek kiugrálni az ablakon, segítségért kiáltanak, tényleg nagyon komoly a helyzet. Miután késő volt, azt gondolom, hogy sokan még aludtak. Most az egész épület lángokban áll, az egész épület” – mondta egy szemtanú, Goran Karimi.

A tüzet, amelyről még nem tudják, hogy mi okozta, 200 tűzoltó próbálta meg oltani.

„Füst volt mindenütt, tényleg mindenütt, az emberek lejöttek, törmelék volt mindenhol, a burkolat elkezdett leesni, tűz volt, az emberek kiabálni kezdtek néhány perc után, mert egy részük még mindig aludt a felsőbb szinteken, fogalmuk sem volt róla, hogy mi zajlik. Hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy mekkora részük jutott ki, gyerekek voltak az ablakokban, az emberek a telefonjukkal világítottak, hogy segítséget kérjenek, de a tűzoltók nem tudtak felmenni” – számolt be a történtekről a ház egyik lakója, David Benjamin.

Eddig harminc embert kellett kórházba szállítani – többségüket füstmérgezéssel kezelik. Egyes információk szerint az épületben lehetnek még lakók, akik bent ragadtak.

 

„A londoni mentők megerősítették, hogy jelenleg 30 embert vittek 5 kórházba. Sajnos nagyon szomorú vagyok, hogy meg kell erősítsem, hogy vannak halálos áldozatok. Nem erősíthetem meg a számukat az épület nagysága és összetettsége miatt. A tűz okát jelenleg még nem ismerjük” – mondta Dany Cotton, a londoni tűzoltóság vezetője.

Nem csak a tűzoltók és a mentők, de a környékbeliek is segítettek a házban élők mentésében.

„Kihoztuk őket, a karjaimban hoztam ki, átadtuk őket a mentősöknek, akik azonnal kórházba vitték őket, nem tudom, azóta mi lehet velük most” – mondta Ayyub Asif szemtanú.

A házban élők azt mondták, a tűzjelzők hangját nem lehetett hallani. „Sűrű fekete füst volt. Ha elaludtam volna, most már halott lennék. Ennyire durva volt. 100 százalék. Mert nem volt figyelmeztetés, nem volt egy erős hang, semmi nem volt, ijesztő” – így Michael Paramasivan lakó.

 

A rendőrség a környékbeli épületek lakóit is kitelepíti, mert toronyházról folyamatosan hullik az égő törmelék. Sajtóértesülések szerint a tüzet műszaki hiba okozhatta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!