2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ezt veszélyezteti Trump megválasztása

2016. július 29., péntek 08:13, frissítve: péntek 15:31

Veszélyezteti a transzatlanti együttműködést Donald Trump esetleges megválasztása. Kirgizisztánt félti Törökország. Senki nem támogatja Spanyolország új kormányát. Külföldi lapszemlénk következik.

„Ha Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje nyeri az amerikai elnökválasztást, akkor bizonytalanabbá tenné a transzatlanti viszonyt” – mondta Frank-Walter Steinmeier egy német lapinterjúban. A beszélgetést a The New York Times idézi. Steinmeier groteszknek minősítette Trump helyzetképét az Egyesült Államokról, vagyis azt a víziót, miszerint az Egyesült Államok ellenségektől ostromlott ország. Egyben megkérdőjelezte Trump ígéretét, miszerint Amerika ismét nagy lesz, miközben távol tartja magát a világ konfliktusaitól. A lap idézi a német kancellár sajtótájékoztatóját is. Angela Merkel azt mondta: semmilyen formában nem avatkozik bele az amerikai elnökválasztási küzdelembe: természetesen érdeklődéssel követi a fejleményeket, de megvárja a választások végeredményét.

Puccsra készülnek?

Törökország figyelmeztette Kirgizisztánt, hogy Fethullah Gülen hitszónok hívei puccsot kísérelhetnek meg a volt szovjet köztársaságban, ahol minden intézménybe beszivárogtak. Az orosz Sputnik News beszámolója szerint a kirgiz hatóságok nem veszik túl komolyan a figyelmeztetést: az ottani külügyminisztérium fagyos hangvételű közleményben csak annyit válaszolt, hogy ők független és szuverén ország. Az ankarai vezetés Gülent látja a július közepi törökországi elvetélt puccs hátterében, s hajszát indított az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő hitszónok feltételezett hívei ellen. Gülen cáfolja, hogy bármi köze lett volna a katonai hatalomátvétel kísérletéhez.

VI. Fülöp spanyol király Mariano Rajoy ügyvezető kormányfőt, a júniusi parlamenti választásokon győztes konzervatív Néppárt  miniszterelnök-jelöltjét bízta meg kormányalakítással, aki elfogadta a felkérést – írja a spanyol El Mundo. Mariano Rajoy azt mondta: kész arra is, hogy kisebbségben kormányozzon, de a pártoktól elkötelezettséget vár abban, hogy felelős ellenzék legyenek. Mariano Rajoy egyelőre nem számíthat a spanyol parlamenti pártok támogatására, amelyek az elmúlt három napban az uralkodó előtt is nyilvánvalóvá tették, egyikük sem támogatja a PP kormányalakítási szándékát és Mariano Rajoy miniszterelnöki újraválasztását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!