2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Ezreket menekítettek ki a francia tűz miatt

2017. július 26., szerda 10:58, frissítve: szerda 11:47

Portugáliában és Franciaországban továbbra is lakott területek mellett pusztítanak az erdőtüzek. A hatóságoknak tízezer embert kellett kimenekíteni.

Dél-Portugáliában egy falu közvetlen közelében lángol az erdő. A tűzoltók nagy erőkkel próbálják megvédeni az épületeket. Több tengerparti helységből már kitelepítették a lakókat.

A kisebbik ibériai országban több mint egy hét elteltével újabb helyeken kapott lángra a növényzet. Eddig bő 75 hektár terület égett le Portugália középső részén, nagyobb, mint az elmúlt években ilyenkor. Sokszor gyújtogatás okozza a katasztrófát, emiatt január óta mát hatvannégy személyt állítottak elő.

Az egyik legutóbbi katasztrófa után erdőgazdálkodási reformot hagytak jóvá. Ennek értelmében fokozatosan visszaszorítják az ország területén nagy tömegben megtalálható eukaliptuszfák számát.

A francia riviéra egyik legnépszerűbb üdülővárosánál, Saint-Tropez-nál is lángol az erdő. Tízezer lakost és turistát menekítettek ki.

Hatalmas füst borítja Korzika szigetét is.

A tűzoltók szerint ilyenkor kétszer-háromszor annyian tartózkodnak ezeken a településeken. A kimenekítetteknek egyharmada, mintegy háromezer ember kempingező.

„Éjjel tizenegykor kértek minket a távozásra, és elindultunk a helyi színházba. Minden jól szervezetten működik, nem féltünk, még a gyerekeim sem” – mondta el egy francia turista, Charly Adnane.

A tűz már mintegy 800 hektár területet perzselt fel. Több mint ötszáznegyven tűzoltót mozgósítottak, légi járműveket is bevetettek. Az oltási munkálatokat a szárazság és az erős szél nehezíti.

A francia hatóságok szerint az egyik tüzet villámcsapás okozta, de gyakran egy hanyagul eldobott cigaretta miatt is lángra kap az aljnövényzet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!