2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Ezrek tüntettek Madridban a kormány ellen

2017. május 28., vasárnap 10:21, frissítve: vasárnap 11:03

Több ezren tüntettek Madridban a kormány megszorító politikája és korrupciós ügyei ellen. Szerintük a kabinet veszélyezteti a jóléti államot. Az ellenzéki baloldali pártszövetség a héten bizalmatlansági indítványt nyújtott be a parlamentben Mariano Rajoy kormányfő ellen.

„Kenyér, munka, lakás, egyenlőség” – hirdette egy transzparens a tüntetésen. A spanyol fővárosban ismét több ezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a kormány megszorító politikája ellen.

„Egy kis méltóságot követelünk, mindenekelőtt a dolgozók és a gyerekeink számára, akik rosszabb körülmények között fognak élni, mint mi. Tisztességes fizetésre lenne szükség, hogy a spanyol emberek méltóságban élhessenek” – mondta egy nyugdíjas, Juan Luis Arzola.

A tiltakozók szerint az elmúlt évek takarékossági intézkedései szegényebbé tették őket, veszélybe sodorják a jóléti államot, és növelték az állástalanok számát. A dél-európai államban a munkanélküliség csaknem 19 százalék, ami a második legmagasabb érték Európában.

A kormányzó Néppárt szerint a megszorításokra és reformokra a költségvetési hiány csökkentése és a gazdaság stabilizálása miatt van szükség, a munkanélküliség pedig ugyan magas, már csökkent az elmúlt években.

A tüntetők dühét a Néppárt korrupciós botrányai is fokozzák. Emiatt az ellenzéki baloldali pártszövetség, az Együtt Képesek Vagyunk (Unidos Podemos) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, amelyet június 13-án vitat meg a parlament. Az ellenzéki szövetség szerint társadalmi vészhelyzet van, ugyanakkor a többi párt valószínűleg nem támogatja majd az indítványukat.

A spanyol parlamentben az elmúlt negyven évben mindössze kétszer tartottak bizalmi szavazást a miniszterelnökről, de egyik esetben sem vonták meg tőle a bizalmat.

A demonstrálók szerint mindenképp változásra van szükség.

„Szeretném, ha ez az ország, vagy legalább a politikusok egy kicsit tisztességesebbek lennének, mint eddig. Nagy a korrupció, a kormány egy bűnbanda, és a dolgozó ember ezt nem tűrheti tovább. A kapitalistáknak és a neoliberálisoknak ez jó, de nekünk változtatni kell a dolgokon” – véli Francisco Martín Soriano, nyugdíjas.

Tény ugyanakkor, hogy a kormányzó Néppárt 2011 óta mindhárom parlamenti választást megnyerte. Mariano Rajoy miniszterelnök nemrég kizárta, hogy újabb előre hozott választást tartsanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!