2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Ezrek tiltakoztak a lengyel kormány ellen

2017. július 20., csütörtök 11:19

Politikai nyomásgyakorlásnak tartja a lengyel kormány, hogy az Európai Bizottság felfüggesztené az ország szavazati jogát az igazságügyi reform miatt. Varsóban tegnap este is ezrek tiltakoztak a szerintük demokráciaellenes kormányzati tervek ellen.

„Megbuktatjuk a diktatúrát – „Kaczynski megy a börtönbe” – kántálták az ellenzéki tüntetők a varsói törvényhozás épülete előtt. A kormány igazságügyi törvénytervezete jelentősen átalakítaná a legfelső bíróság működési rendjét, annak tagjait nem maguk a bírák, hanem a szejm választaná, az összes jelenleg szolgálatot teljesítő bírót pedig nyugdíjaznák.


„Nagyon sok elhibázott dolog van ebben a törvénytervezetben, amely alapvető értékeket veszélyeztet Lengyelországban. Vita nélkül erről nem szavazhatunk, márpedig a kormánytöbbség nem engedi a vitát erről” – jelentette ki Elzbieta Radziszewska ellenzéki képviselő.

A reformot elítélte az ellenzék, de bírálta három volt államfő, Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski és Bronislaw Komorowski is. Az Európai Bizottság tegnapi ülésén vitatta meg a lengyel terveket, és megállapította: a jogszabály súlyosan sértené a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét.

„Ezek a tervezetek növelik a jogállamiság elleni fenyegetés szintjét Lengyelországban. Elfogadásuk esetén felszámolnák a bíróságok függetlenségét, mert a kormány közvetlen politikai ellenőrzése alá helyeznék őket” – mondta Hans Timmermans, a bizottság alelnöke.

Az uniós testület vagy kötelezettségszegési eljárást indít, vagy ajánlást küld, végső esetben pedig az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást indítja meg, amely a lengyel szavazati jog felfüggesztésével is járhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!