2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Ezrek oltják a több száz tűzfészket

,

2017. augusztus 15., kedd 16:51, frissítve: kedd 17:01

A napok óta tartó oltás ellenére is tovább terjednek a tüzek Portugáliában és Görögországban. Az ibériai félszigeten 6 ezer tűzoltó küzd több mint háromszáz tűzfészekkel. Athén környékén pedig kilencven helyen lángol a bozót.

Portugáliában ezrek küzdenek országszerte az erdőtüzek megfékezésével. „Gondolkodni sincs idő, hiszen egyszerre több helyen csapnak fel a lángok, amelyeket oltani kell, de ezenkívül azokat az épületeket, tárgyakat is locsolni kell vízzel, amelyek még nem égnek, csak átforrósodtak, nehogy kigyulladjanak azok is – mondta egy helyi lakos.

Portugáliában csak a hétvégén közel 300 helyen izzott fel a bozót. A tűzoltók nem győzik a munkát, ők maguk ismerik el, hogy többnyire a helyieken múlik, hogy megvédik-e magukat a tűztől. A portugál kormány az Európai Unió minden tagjától segítséget kért.

„A tűzoltók mindig akkor érnek ki a helyszínre, amikor már késő. Minden településen ugyanaz van. Mire kiértünk, a lakók vagy megfékezték a lángokat, vagy pedig már menthetetlen a helyzet” – mondta egy tűzoltó.

Tovább lángol a bozót Görögországban is, ahol közel 100 tűzfészek van Athén környékén. Több mint egy tucat lakóépület már leégett. Négy településről költöztették ki a lakókat és a turistákat, két gyermektábort pedig bezárattak. A heves szél miatt a repülőgépes oltás nehézkes.

„Mit mondjak?! Szégyen, ami ebben az országban megy. Fogalmam sincs, mi maradt meg, hogy az állatok túlélték-e a tüzet, mert be se engednek, hogy felmérjem a helyzetet” – háborgott egy férfi a leégett háza előtt.

A görög hatóságok szerint a tüzek felét emberi gondatlanság vagy gyújtogatás okozza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!