2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

„Ez volt a legtragikusabb éjszaka egész életemben”

2017. június 26., hétfő 18:53

Már több mint 2000 embert menekítettek ki a Spanyolország déli részén tomboló erdőtűz miatt – a lángok egy érintetlen nemzeti parkot is veszélyeztetnek Sevilla közelében.

Vasárnap egész éjjel az erdőtűz megfékezésén dolgoztak. „Valószínű, hogy újra fellángol. Az érdekel minket, hogy mikor. Ellenőrzés alatt kell tartani a zöld területet. A gépekbe mindjárt érkezik üzemanyag” – mondta az egyik tűzoltó.

Dél-Spanyolországban, Huelva közelében szombaton csaptak fel a lángok. A hőség és az erős szél miatt gyorsan továbbterjedtek. 2 ezer embert kellett kiköltöztetni a környékről. Őket ideiglenes szállásokra vitték.

„Ez volt a legtragikusabb éjszaka egész életemben. Borzasztó élmény, azt hittem, mindenemet elveszítem. megpróbáltuk összeterelni a lóállományt, és hajnali ötre le tudtuk vinni őket a tengerpartra” – mondta Alejandro Ecija.

Volt, aki már visszatérhetett, de több táborozó is erre vár. „Idén kezdtünk el kempingezni. Ott volt a lakókocsink, minden felszereléssel és a gyerekeink személyes dolgaival. Nagyon sok hozzánk hasonló család van. Egyelőre nem tudunk semmit. Nem tájékoztattak minket, de ez normális, hiszen csak most történik. Csak várunk. ... mindenünket elveszítettük, de nem tudom, milyen helyzet vár ott majd ránk” – mondta Antonio Guisado.

A tartományi kormány egyik tanácsosa mindenkit nyugalomra intett.

„Arra kérjük az embereket, őrizzék meg a nyugalmunkat, végezzük a munkánkat, a szél most kedvezőbb, nagy erőkkel folytatjuk a munkát, ahogy eddig is. Az emberek biztonsága az első. Ezen dolgozunk” – így Rosa Aguliar, az Andalúziai Tartományi kormány belügyi és igazságügyi tanácsosa.

A légi járművekkel támogatott oltásba a hadsereg is bekapcsolódott. A tűz elérte dél-spanyolországi Donana természetvédelmi terület szélét, itt őshonos az ibériai hiúz és az ibériai sas. Spanyolországban idén a szokásosnál kevesebb eső esett, de a spanyol környezetvédelmi tárca szerint szinte mindegyik erdőtüzet emberi gondatlanság okozza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!