2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Ez nagy nap az unió ellenzői számára

2016. május 5., csütörtök 07:50, frissítve: hétfő 09:50

Nagy-Britannia után Csehországban is népszavazást tarthatnak az uniós tagságról. Külpolitikai lapszemle következik.

Ez nagy nap az unió ellenzői számára – írja a Mladá fronta Dnes, miután a cseh parlament megszavazta azt az ellenzéki kezdeményezést, hogy a képviselők kezdjenek vitát az ország uniós tagságáról szóló referendum kiírásáról. Az Hajnal – Nemzeti Koalíció (Úsvit – Národní koalice) nevet viselő párt indítványát a jelenlévő 169 képviselő közül 96 támogatta. A cseh napilap szerint a szavazás eredménye meglepetésnek számít, Jirí Mihola, a kereszténydemokrata párt frakcióvezetője a parlament ülése előtt  még hülyeségnek nevezte a kezdeményezést.

Csökkent az amerikai előválasztási kampány hajrájában a Demokrata Párt favoritjának tartott Hillary Clinton támogatottsága a független szavazók körében. A Wall Street Journal és az NBC közös közvélemény-kutatása szerint a volt first lady népszerűsége januártól 15 százalékponttal esett vissza a mérleg nyelvének tartott függetlenek között. A korábbi felmérés szerint Bernie Sanders bármelyik republikánus jelöltet legyőzné, Hillary Clinton viszont kikapna John Kasichtől. A Clinton–Trump párharcot az április végi felmérés alapján 52:39 százalék arányban  a demokrata Clinton nyerné.

Horvátország továbbra is akadályozza az újabb fejezetek megnyitását a Szerbiával kezdett csatlakozási tárgyalásokon. A belgrádi Blic beszámolója szerint az elnöklő Hollandia szerdán többhetes szünet után ismét napirendre vette az újabb szerb fejezet megnyitását, Horvátország azonban ezúttal sem járult hozzá, hogy a megnyitott két fejezett mellett újabb kérdéskörről kezdődjön tárgyalás. A zágrábi külügyi tárca vezetője úgy nyilatkozott, hogy hazája nem gátolja az újabb fejezet megnyitását, hanem csak követeli az általa támasztott feltételek teljesítését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!