2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Ez a III. világháború, amit az iszlám elvitt minden országba”

2017. január 29., vasárnap 10:55, frissítve: vasárnap 13:33

A szélsőjobboldali szervezetek világszerte támogatják az amerikai elnök bevándorlásellenes rendeletét. Ausztráliában azt várják a kormánytól, hogy hasonló intézkedéseket vezessen be. Athénban pedig még fáklyás megemlékezést is rendeztek.

Nemcsak ellenzői, hanem támogatói is akadtak világszerte az amerikai elnök beutazást tiltó rendeletének. Donald Trumpot éltető és a migránsok fogadását ellenző plakátokkal tüntettek a szélsőjobboldaliak Sydney-ben. A demonstrációt az iszlámellenes Vissza Ausztráliát mozgalom szervezte.

„Ami most van, az a harmadik világháború. Volt már első és második világháború, amik korlátozott területen folytak. De ez a harmadik világháború, amit az iszlám elvitt a világ minden országába” – fogalmazott egy tüntető.

A nacionalisták szerint a befogadó ausztrál menekültpolitika a felelős az iszlamista erőszak terjedéséért. A bevándorlás elutasítása és a muszlimellenesség az utóbbi években erősödött fel Ausztráliában, miután az Iszlám Állam terrorszervezet több merényletet is elkövetett az országban. A nacionalista pártok az európai államokhoz hasonlóan egyre népszerűbbek.

Athénban a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt vezetői egy fáklyás megemlékezésen dicsérték az amerikai elnök rendeletét.

„Mi nem látunk semmiféle bevándorlásügyi megegyezést az unió és Törökország között. Csak illegális migránsok tízezreit látjuk, százakat, ezreket, akik már évekkel ezelőtt Görögországba érkeztek. Az országunk nyitott, mindenki akkor jön és megy, amikor akar. Mi azt a politikát szeretnénk folytatni, amit Donald Trump kezdett el az Egyesült Államokban” – mondta Iliasz Panagiotarosz, a párt egyik parlamenti képviselője.

Az Arany Hajnal több tagja ellen is rendőrségi eljárás folyik, mert korábban bevándorlókat és baloldali aktivistákat támadtak meg. A párt akkor szerzett ismertséget, amikor a görög kormány drasztikus megszorító intézkedéseket vezetett be a nemzetközi hitelekért cserébe. Az Arany Hajnal ma már a harmadik legnagyobb politikai csoport Görögországban.

Tálas: Az EU nem követi az amerikai példát

A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint hosszú jogi eljárások tömege indul meg az Egyesült Államokban. Tálas Péter azt kizártnak nevezte, hogy az amerikai rendeleten felbuzdulva egyes európai államok is hasonló beutazási tilalommal sújtsanak muszlim többségű országokat.

„Az Európai Unió tagjai közül szinte kizártnak tartom, azt gondolom, hogy ilyen lehetőségük nincs. A többieknél értékválasztás kérdése, tehát amennyiben olyan politikai erő fog hatalomra kerülni, amely ezt preferálja, akkor előfordulhat, de azért látni kell, hogy ennek nagyon komoly kárai vannak, amiről az elemzők írnak, a kutatások és egészen magas kutatások is. Gondoljunk olyan emberekre, akik Szíriából vagy Líbiából vagy bárhonnan jönnek, akik értelmiségiek, kutatók és az amerikai kutatólaboratóriumokban dolgoznak, nem olyan egyszerű ezeket pótolni” – fejtette ki Tálas Péter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!