2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Extázis és meglepetés: megvan Manuel Valls ellenfele

2017. január 23., hétfő 12:39, frissítve: hétfő 13:16

Meglepetés eredmény született a francia szocialisták előválasztásának első fordulójában. Benoit Hamon nyerte az elnökjelölt-állító választás első fordulóját. Hamon a szocialista párt baloldali szárnyához tartozik, aki szakítana Francoise Hollande államfő politikájával. Ellenfele a második fordulóban Manuel Valls volt miniszterelnök lesz.

Eksztázisban törtek ki vasárnap éjjel Benoit Hamon hívei, miután kiderült: kedvencük nyerte meg a francia baloldal államfőjelölt-állító választásának első fordulóját. Az előzetes adatok szerint a szavazatok 36 százalékával végzett az első helyen.

A volt oktatási miniszter győzelmével a Szocialista Párt baloldali szárnya nyert. Hamon szakítana az elmúlt öt év szociáldemokrata politikájával, és baloldalibb, protekcionista kormányzást ígér. Rebellis politikusnak számít, aki azért távozott a kormányból, mert szerinte az államfő a nagyvállalatokat támogatta a munkások helyett. Ígéretei között szerepel például a havi hatszáz eurós általános alapjövedelem bevezetése. „A kampányom alatt találkoztam a francia emberekkel szerte az országban, beszéltem veletek, és azt a következtetést vontam le, hogy szakítanunk kell a régi úttal, a régi politikával és a régi válaszokkal, amelyek ma már nem működnek” – jelentette ki.

Hamonnak a volt francia miniszterelnökkel, Manuel Vallsszal kell majd megküzdeni a baloldal államfőjelöltségéért. Valls, aki a szavazatok 31 százalékával végzett a második helyen, a párt mérsékeltebb szárnyát képviseli, és vállalja Francois Hollande államfő politikai örökségét. „Ma éjjel új kampány kezdődik. Választani kell nekünk és nektek, kedves honfitársaim, a biztos vereség és a lehetséges győzelem, a megvalósíthatatlan ígéretek és a hiteles baloldal között, amely szembenéz az országra háruló felelősséggel” – Manuel Valls.

A baloldal elnökjelölt-választásának második fordulóját jövő vasárnap rendezik meg. A győztes Francois Fillon konzervatív jelölttel, valamint Marine Le Pennel, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökével küzd majd meg a francia elnökségért idén tavasszal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!