2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Európától vár lépéseket terrorügyben Ankara

2016. június 30., csütörtök 10:16, frissítve: hétfő 13:11

A török kormány és a CIA szerint is az Iszlám Állam áll az isztambuli reptéri merénylet mögött. Sajtóértesülések szerint oroszországi csecsenként azonosították az egyik elkövetőt, akit társaival együtt Rakkában képeztek ki. A törökök hálásak, amiért az európai országok együtt éreznek velük, de az ankarai vezetés most már konkrét terrorellenes lépéseket várna az EU-tól.

Állig felfegyverzett rendőrök járőröznek az isztambuli Atatürk repülőtéren, miközben a forgalom lassan teljesen helyreáll. A reptéren kedd este három fegyveres támadó rendezett vérfürdőt: előbb Kalasnyikovval lövöldöztek, majd mindhárman felrobbantották magukat. A merényletben több mint 40 ember vesztette életét, köztük több mint 10 külföldi; a sebesültek száma pedig a 230-at is meghaladja.

A török kormány szerint szinte biztos, hogy az Iszlám Állam áll a terrortámadás mögött. „Kezd világossá válni a kép, és minden arra utal, hogy az Iszlám Állam a felelős ezért a terrorcselekményért. A nyomozás napokon belül lezárulhat, és meglehet az öngyilkos merénylők személyazonossága is” – közölte Binali Yildirim miniszterelnök.

Az Egyesült Államok hírszerzése is arra jutott, hogy a dzsihadisták gyilkoltak Törökországban. „A szörnyűséges terrortámadást az Iszlám Állam rendelte meg és követte el. Az isztambuli nemzetközi repülőtéren történt gyalázatos merénylet egyértelműen az Iszlám Állam gonoszságának a jeleit viseli magán” – közölte John Brennan, a CIA igazgatója.

A terrortámadás egyik áldozatát, egy reptéri vámtisztet már el is temették a család és több száz kolléga jelenlétében.

A jelentős török kisebbséggel rendelkező Németországban a Brandenburgi kaput az áldozatok tiszteletére a török zászló színeivel borítják a tragédia óta. A törökök erre és a hasonló európai gesztusokra úgy reagáltak: köszönik az együtt érzést, de most már konkrét lépéseket várnak az EU-tól terrorügyben.

„Még egyszer elítéljük ezt a terrortámadást. Köszönöm az Európai Unió szolidaritását. Semmi kétség, a török terrorellenes harc még eltökéltebben folytatódik. És ezen a ponton azt szeretnénk látni, hogy az összes európai intézmény mellénk áll, és kérjük, hogy a szolidaritási nyilatkozatokat konkrét tettek váltsák fel” – mondta Omer Celik, az uniós ügyekért felelős török miniszter.

Korábban több különböző forrás, köztük az orosz hírszerzés is arról számolt be, hogy éppen a törökök látják el fegyverrel az Iszlám Államot, a nyugat-európai terrortámadások elkövetői pedig bizonyíthatóan Törökországon keresztül jutottak be az EU területére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!