2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Európai Néppárt: Betelt a pohár!

,

2017. április 29., szombat 14:03, frissítve: szombat 19:31

Megelégelte az Európai Néppárt vezetése, hogy az egyik tagja, nevezetesen a Fidesz az Európai Unió ellen hergeli a magyarokat. Orbán Viktornak a Néppárt vezetői Brüsszelben megmondták, hogy a nemzeti konzultációval betelt a pohár, a további uszítást nem tűrik. A magyar kormányfőt és a Fideszt arra kérték, hogy hajtsa végre az Európai Bizottság elvárásait – például a Közép-európai Egyetem ügyében. A néppárt közlése szerint Orbán Viktor ezt meg is ígérte. Ám ezt a miniszterelnök nem erősítette meg, amikor magyar újságíróknak nyilatkozott.

Orbán Viktortól zárt körben kér magyarázatot az Európai Néppárt elnöksége a lex CEU-ra, a külföldről támogatott civil szervezetek nyilvántartásba vételére és az „Állítsuk meg Brüsszelt” címmel indított nemzeti konzultációra. A tanácskozásról a párt egy meglehetősen kemény hangú közleményt adott ki. Ebben – egyebek mellett – az olvasható, hogy azok a támadások, amelyeket a Fidesz az elmúlt években Európa ellen intézett, a nemzeti konzultációval elérték azt a szintet, amelyet az Európai Néppárt nem tolerálhat. Orbán Viktornak visszakoznia kell a Soros-egyetem ügyében is.

„A magyar kormány javaslatai elfogadhatatlanok nekünk, a Néppárt családnak. Az Európai Unión belül alapvető jog a tudomány szabadsága. Ezért ma nagyon világosan kifejeztük, hogy a Néppárton belül nem tudunk elfogadni semmilyen támadást ellene. Most a magyar kormányfőnél a labda, el kell gondolkoznia, és remélhetőleg jó megoldást választ majd. Lépnie kell, változtatnia kell a viselkedésén. Ezt várjuk tőle” – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője.

A néppárti közleményében az áll: a magyar miniszterelnök biztosította az Európai Néppártot arról, hogy teljesíteni fog minden lépést, amelyet az Európai Bizottság szükségesnek tart. Maga Orbán Viktor viszont azt mondta brüsszeli sajtótájékoztatóján a lex CEU-ról, hogy a magyar kormánynak senki nem szab feltételeket.

„Van egy jogi tárgyalás ebben a pillanatban, mi mindig annak voltunk a hívei, hogy ha valakinek valami nem tetszik, akkor a jogi eljárásokat kell választani. Ez egy jogi kérdés, a Bizottság és Magyarország erről tárgyalni fog a következő hónapokban” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Az Európai Bizottságban szerdán került napirendre a CEU ügye, akkor a magyar kormány 1 hónap haladékot kapott, nem több hónapot, ahogy Orbán Viktor állította.

„Orbán úr arról biztosította az Európai Néppárt elnökségét, hogy teljes mértékben eleget kíván tenni az Európai Bizottság által támasztott feltételeknek. Ez azt jelenti, hogy a Bizottság által szabott egy hónapos határidőn belül be kell mutatnia egy tervet, amely részletezi majd, milyen változtatásokat javasol a törvényben. A Közép-európai Egyetemnek tovább kell működnie mindenféle korlátozás nélkül, és a civil szervezetek tevékenységét sem szabad korlátozni” – mondta Siegfried Muresan, az Európai Néppárt szóvivője.

A néppárti rapporton a résztvevők szerint nem volt téma a Fidesz kizárása a pártból. A párt elnöke, Joseph Daul viszont egy pénteki lapinterjúban megismételte, hogy ha a magyar kormány nem vonja vissza a demokráciát csorbító intézkedéseit, akkor a Fidesz kizárása a következő ülésen szóba kerül.

A Közép-európai Egyetem közleményben üdvözölte az Európai Néppárt felhívását. A felsőoktatási intézmény abban bízik, hogy az Orbán-kormány az Európai Néppárt akaratának megfelelően felfüggeszti a lex CEU végrehajtására adott, szűkre szabott határidőket, és megkezdi a párbeszédet az Egyesült Államokkal. A megszigorított törvény szerint az egyetem akkor működhet tovább Magyarországon, ha amerikai anyaintézménye is tényleges képzést nyújt. További feltétel, hogy a CEU-ról a magyar és az amerikai kormány előzetes megállapodást kössön.

A miniszterelnök jelezte az Európai Néppárt vezetésének, hogy kész lazítani a migrációs politikáján. Erről a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője beszélt a köztévében. Rogán Antal bejelentette, hogy Magyarország hajlandó a 14 és 18 év közötti bevándorlókat beengedni, de csak DNS-vizsgálat után. A vizsgálat állapítaná meg, hogy a migránsok valóban annyi idősek, amennyinek mondják magukat.

Bejelentkezés Brüsszelből 15 órakor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!