2024. 10. 06. Vasárnap Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Európa-szerte folytatódtak a gazdatüntetések + videó

Az agráriumban dolgozók továbbra is a kormányok megszorító intézkedései ellen tiltakoznak. Emellett egyre több országban azt róják Brüsszel szemére, hogy az Unió nem foglalkozik velük, és az erőltetett zöldítés jegyében ellehetetlenítik megélhetésüket.

  • Európa-szerte folytatódtak a gazdatüntetések + videó

A kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozók a hét elején ismét lezárták a Párizsba és más nagyvárosokba bevezető főbb útvonalak egy részét. Válaszul a kormány 15 ezer rendfenntartót mozgósított, hogy elejét vegyék bármiféle rendbontásnak az egyre fokozódó feszültségben.

"Tavaly júliusban vettem át a családi vállalkozást. Hitelt kellett fel vennem, de olyan mértékben nem fizetnek meg bennünket, hogy esélyem sincs arra, hogy a munkámból megéljek. És akkor a törlesztésről még nem is beszéltem. Elhatároztuk, hogy kitartunk, és a végsőkig küzdünk" – panaszkodott egy gazda.

A kabinet azt kérte a tüntetőktől, hogy maradjanak a városokon kívül. A kisebb településekre ez azonban nem vonatkozik. Erről tanúskodnak azok a képsorok is, amelyeken az látszik, hogy egy rendőrőrs bejáratát árasztották el trágyával és földdel a dühös demonstrálók.

Németországban egyre határozottabban mennek szembe a gazdák a baloldali kormány megszorító intézkedéseivel, amelyekkel a kabinet az Ukrajnának küldött eurómilliárdokat akarja pótolni a költségvetésben. A termelőkhöz egyre több ágazat munkavállalói csatlakoznak.

Nemet kell mondani az adóemelésekre, és meg kell akadályozni, hogy újabb járulékokat vezessenek be. Az a kevés pénz, ami nálunk marad, még azt is elvenné a kormány. Olyan költségvetésre van szükség, amely számba vesz bennünket is, de nekem úgy tűnik minden másra elment a pénz – mondta egy fiatalember. 

Lengyelországban szintén tüntetnek a gazdák és a fuvarozók. A probléma ugyanaz. A baloldali Tusk-kormány megszorításait nem hajlandóak lenyelni az agráriumban dolgozók. Sőt a németek mellett a lengyelek is egyre többször azt kifogásolják, hogy míg Ukrajnára van pénz, addig az ország gondjaival nem törődik a politikai vezetés.

A gazdatüntetések egész Európán végigsöpörnek. Romániában szintén hetek óta folyamatosak a demonstrációk. A szakszervezetek felszólították a bukaresti kormányt és Brüsszelt, hogy vegyék végre figyelembe a romániai és más európai gazdák kéréseit.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!