2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Külföld

Eurómilliárdokban mérhetők a sárgamellényesek által okozott károk

Jelentős pénzügyi károkat okoz Franciaországnak a sárgamellényesek tüntetéssorozata. A turizmus visszaesett, miután az Eiffel-torony és a Louvre múzeum látogatási idejét korlátozni kellett, a kiskereskedőket pedig legalább 1 milliárd euró veszteség érte. A párizsi éttermek forgalmában is 25-50 százalékos visszaesést regisztráltak. A városi épületekben és járművekben még nem mérték fel a pontos károkat, de a rendőrség szerint azok is több millió euróra rúgnak.

  • Eurómilliárdokban mérhetők a sárgamellényesek által okozott károk

Súlyos gazdasági következményei lesznek a sárgamellényesek tüntetéseinek – jelentette be a francia pénzügyminiszter. A demonstrálók vandalizmusa elleni védekezésül Párizsban sokan bedeszkázták üzleteik kirakatát és bezártak a hétvégére. Az adventi időszakban megszokott nagyobb forgalom viszont így elmaradt. A pénzügyminiszter szerint mindez a gazdasági növekedési adaton is meglátszik majd az év végén.

„Úgy gondolom, ez nagyon rossz hír a francia gazdaságnak, rossz hír a boltok tulajdonosainak, a kis- és középvállalkozásoknak, és rossz hír a kézműveseknek is, mindazoknak, akik azzal számoltak, hogy az év végi eladások majd növelik a jövedelmüket és akár jobb fizetést is tudnak majd biztosítani az alkalmazottaknak. Ez lehetetlenné vált. Így tehát, ez nem jó hír a francia gazdaságnak sem, ami még egy ok arra, hogy véget vessünk ennek az egésznek amilyen gyorsan csak lehet” – fejtette ki Bruno Le Maire.

Az üzemanyagárak emelése ellen indult tiltakozások mostanra már kiterjednek az adó- és szociálpolitikára is és az emberek a bérek emelését, illetve a francia elnök lemondását is követelik.

Emmanuel Macron várhatóan jövő hét elején szólal fel a követelésekre reagálva. Jean-Yves Le Drian, francia külügyminiszter optimistán nyilatkozott az elnök tervezett beszédjével kapcsolatban, szerinte az új bejelentések megfékezhetik a tiltakozásokat.

„Az elnök beszélni fog, és véget vethetünk a zavargások időszakának. Nem tudjuk még mikor fog felszólalni, de talán a hét elején. Úgy gondolom, a gondolatai elég hatásosak lesznek ahhoz, hogy szétoszlassák a bajkeverőket. Bárhogyan is lesz, én személyesen nagyon remélem, hogy egy párbeszéd fog kezdődni” – mondta Le Drian.

Szombaton ugyan kevesebben vonultak az utcákra, mint az elmúlt hetekben, a pusztítás ugyanakkor nagyobb volt, a párizsi polgármester-helyettes szerint azért, mert a tüntetők most jobban szétszóródtak.

Bordeaux-ban egy számítástechnikai boltot fosztogattak a sárgamellényesek. Hasonló esetek Párizsban is előfordultak.

„Úgy gondolom, hogy gyalázatos ez az egész, főleg az üzletek tulajdonosainak, hiszen ők fizetik meg az árát. Megértem, hogy a sárgamellényesek dühösek. Ez tiszteletre méltó. Sajnos azonban a tetteik nem mondhatók felelősségteljesnek, tekintettel a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetre. Nagyobb vásárlóerőt akarnak, de a bolttulajdonosok ezzel csak elvesztik azt” – mondta egy párizsi lakos.

Többen népszavazást sürgetnek a jelenlegi politikai osztály eltávolítása érdekében.

„Ezt az egészet egy referendum állíthatná meg, egy népszavazás Macron úr lemondásáról, és az alkotmány újraírásáról. Az nagyszerű lenne, azután kell a nagy kérdésekről beszélni, amelyek nemcsak Franciaország, hanem a világ többi részének is fontos” – mondta egy tüntető.

A francia igazságügyi miniszter arról számolt be, hogy mintegy ezer embert tartóztattak le.

„Szombaton a párizsi ügyészség körülbelül ezer letartóztatási esettel foglalkozott, köztük 900 felnőtt és 100 kiskorú is volt. Mialatt beszélek, körülbelül 400 esetet vizsgálunk” – mondta Nicole Belloubet.

Közvélemény-kutatások szerint Emannuel Macron népszerűsége ugyan esett a tüntetés kezdete óta, de negyedével csökkent a sárga mellényes mozgalom támogatottsága is a lakosság körében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!