2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

EU-csúcs: aláírták az évfordulós nyilatkozatot

2017. március 25., szombat 13:12, frissítve: szombat 15:53

Az EU és a tagállamok vezetői aláírták a római szerződés évfordulója alkalmából készült nyilatkozatot az olasz fővárosban. A dokumentumban kiállnak az együttműködés folytatása és a közös fellépés mellett. Orbán Viktor miniszterelnök viszont azt hangsúlyozta, hogy minden népnek magának kell gondoskodnia biztonságáról és jólétéről. A csúcsértekezletet azért hívták össze, mert hat alapító tagország hatvan évvel ezelőtt, 1957. március 25-én alapította meg az Európai Unió elődszervezetét Rómában.

Nem Magyarország és Portugália, hanem az EU himnuszát, Beethoven Örömódáját hallgatja szombaton Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök mindig követi a magyar labdarúgó-válogatottat külföldi mérkőzéseire, de ezúttal meccs helyett díszvacsorán vesz részt az olasz fővárosban, a római szerződés hatvanadik évfordulóján tartott ünnepség alkalmából.

Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg 1957. március 25-én írta alá a római szerződést. Ezzel megalapították az Európai Unió elődszervezét, az Európai Gazdasági Közösséget, amivel megnyitották az utat az EU felé.

Az olasz miniszterelnök megnyitóbeszédében a jelenlegi problémákat sorolta: Európa leállt, és megkésve válaszolt a migráció, a védelem és a munkanélküliség problémáira. Szerinte ez az oka annak, hogy az emberek egy része elutasította az EU-t.

Az Európai Bizottság elnöke viszont arról beszélt, hogy az Európai Unió oszthatatlanságát hangsúlyozta.

„Csak akkor nőhetünk fel a kihívásokhoz, ha egységesek maradunk. Csak ebben az esetben adhatunk tovább a jövőbeni generációknak egy sikeresebb, szociálisabb, biztonságosabb Európát” – nyilatkozta Jean-Claude Juncker.

A tagországi és uniós vezetők közös nyilatkozatukban szintén kiálltak az együttműködés folytatása, a kihívások közös kezelése mellett.

A magyar miniszterelnök nyilatkozatában viszont arról beszélt, hogy Európát csak akkor lehet rendbe tenni, ha mindenki gondoskodik saját hazájának biztonságáról és jólétéről.

Az uniós vezetők az évfordulót kordonok mögött, lezárt belvárosban ünnepelték. A kordonokon túl több ezer demonstráló gyűlt össze: szerintük az EU mostanra eltávolodott attól, mint aminek annak idején megálmodták.

„Mi olyan Európát szeretnénk, amely az akkori szerződés szellemiségét hordozza. Egy szabad, demokratikus Európát, ahol minden állampolgárnak vannak jogai. A dolgok bizonyos tekintetben nem úgy alakultak, ahogy az alapítók tervezték. Azért vagyunk itt ezen az évfordulón, hogy emlékezzünk a mindenki számára jobb Európa ideájára” – mondta egy olasz tünető, Lucio Pagani.

A tüntetésen többek között szakszervezeti vezetők, gazdálkodók és környezetvédők vettek részt. Az olasz fővárosban hat különböző megmozdulást hirdettek meg. A rendre több mint ötezer rendőre vigyáz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!