2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Északra terelnék a migránsokat az olaszok

2017. július 9., vasárnap 09:03, frissítve: vasárnap 12:16

Már a következő napokban lezárhatják a dél-olaszországi kikötőket a civil szervezetek Földközi-tengeren dolgozó mentőhajói előtt – írja a Corriere della Sera. Az olasz lap szerint a hatóságok azt akarják elérni, hogy a migránsokat szállító járművek északabbra vigyék az embereket, a több száz kilométerrel hosszabb út ugyanis elbátortalaníthatja a szervezőket.

A líbiai parti őrség embereket mentett ki az egy süllyedő csónakból.

„Illegális migránsokat hozunk ki a partra a halászok segítségével. A csónakjuk süllyedt, és 85 túlélőt mentettünk meg, de harmincat, köztük hét gyereket még mindig keresünk” – mondta el a líbiai parti őrség vezetője.

Az egyik Nigerből érkező férfit nagyon megviselték a Földközi-tengeren történtek.

„Ez az út szörnyű volt, katasztrófa. 30-40 lelket veszítettünk el. Hét gyerek halt meg, édesanyák, várandós nők. Azt tanácsolom a rokonaimnak, akik utánunk akarnak jönni, ne kockáztassák az életüket, hogy eljuthassanak Olaszországba. Maradjanak ott, ahol vannak. Bármennyit is keresnek, az még mindig elviselhető. Hadd mondjak valamit, az emberek sok pénzt akarnak keresni, gazdagok akarnak lenni. Én nem láttam semmit, csak azt, szörnyűséget. Hál' istennek nekem sikerült, de az szörnyű, amikor embereket látunk meghalni, mert nem tudjuk megmenteni őket” – mondta a nigeri férfi.

Célországukba, Olaszországba idén már 82 ezer menekült érkezett, és az év végéig ennek a többszörösére számít a belügyminisztérium. Ezt az áradatot elégelte meg a római kormány. Sajtóértesülések szerint a kabinet már a jövő héten lezárhatja a dél-olaszországi kikötőket a nemzetközi civil szervezetek mentőhajói előtt. A hatóságok így akarják eltántorítani őket, hogy Szicília helyett egészen Triesztig, Genováig és Livornóig vigyék az embereket. Egy korábbi felmérés szerint az olaszok kétharmada nem akarja, hogy további migránsok érkezzenek hozzájuk, majdnem ennyien pedig teljesen lezárnák a kikötőket a menedékkérőket szállító hajók előtt.

A menekültválság kezeléséről egyeztettek a héten Rómában az afrikai és az európai külügyminiszterek. Az olasz diplomácia első embere azt mondta, a migrációt nem lehet egyedül a Földközi-tengeren megoldani.

„Hogy elérjük a célunkat, hogy csökkentsük az ide érkező emberek számát, mérsékelni kell a Líbiába érkezők számát is. Ezért nemcsak Líbia északi, tengeri határát, hanem a déli határain is növelni kell az ellenőrzést, hogy csökkenteni lehessen a belépők számát” – nyilatkozta Angelino Alfano, olasz külügyminiszter.

Angelino Alfano hozzátette, ennek érdekében támogatni kell a határvédelmet a szomszédos afrikai országokban, Nigerben, Szudánban, Etiópiában, és Csádban is. Az embercsempészet elleni fellépés mellett ezeknek az államoknak gazdasági segítségre, munkahelyteremtésre is szükségük van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!