2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Észak-Korea kilőtte nagy hatótávolságú rakétáját

Hír TV

2016. február 7., vasárnap 07:16, frissítve: vasárnap 10:28

Műholdat állított Föld körüli pályára Észak-Korea egy nagy hatótávolságú rakéta segítségével. A vezetés bejelentette, hogy további szatelliteket bocsát fel a jövőben. A műhold elindítását elítélte Japán és Dél-Korea, az Egyesült Államok pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kezdeményezte. A nemzetközi közösség szerint ugyanis az ázsiai diktatúra ezzel egy nukleáris robbanófej szállítására is alkalmas rakétát tesztelt, amely elérheti az Egyesült Államok partvidékét is.

Az észak-koreai állami televízió számolt be arról, hogy az ország sikeresen pályára állított egy műholdat. A rakétakilövést Kim Dzsongun észak-koreai vezető személyesen felügyelte. A japán televízió Észak-Korea és Kína határán észlelte a rakétát. A szatellit a nemzetközi közvélemény szerint egy nagy hatótávolságú rakétakísérletre adott ürügyet.

„Észak-Korea figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösség figyelmeztetését, és elfogadhatatlan provokációt hajtott végre a nagy hatótávolságú rakéta fellövésével a negyedik atomkísérlete után” – jelentette ki Pak Kuhnje dél-koreai elnök, utalva a néhány héttel ezelőtti észak-koreai hidrogénbomba-tesztre.

„Elfogadhatatlan, hogy többszöri felszólításunk ellenére fellőtték a rakétát. Egy nukleáris teszt után fellőni egy ilyen rakétát ellentmond az ENSZ rendelkezéseinek. Határozottan fogunk fellépni, és szorosan együttműködünk a nemzetközi közösséggel” – mondta Abe Sinzó japán miniszterelnök.

Phenjan egyetlen térségbeli támogatója Kína, a médiában közölt hivatalos pekingi vélemény azonban távolságtartó: „Kína szerint Észak-Koreának joga van az égbolt szabad használatához. Jelenleg azonban Észak-Koreát az ENSZ Biztonsági Tanácsa korlátozza ebben a jogában. A jelenlegi körülmények között Kína azt reméli, hogy Észak-Korea visszafogott marad, óvatosan halad előre a műholdak kérdésében, és nem tesz semmi olyan lépést, amely tovább növelné a feszültséget a félszigeten.”

A most tesztelt rakéta hatótávolsága elég ahhoz, hogy elérje az Egyesült Államok partjait is. Washington szintén elítéli a műholdfellövést, és kezdeményezi az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!