2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Érvénytelen az EU és az USA közötti egyezmény

2015. október 7., szerda 19:29, frissítve: szerda 20:58

A két amerikai informatikai óriáscéget, a Google-t és a Facebookot is érinti az Európai Bíróság keddi döntése, amellyel a testület érvénytelenítette az Európai Unió és az Egyesült Államok közti adatforgalmat szabályozó egyezményt. A döntés után a tagállami szakhatóságok is vizsgálhatják az adatvédelmi szabályok betartását. A luxemburgi székhelyű bíróságnál egy osztrák egyetemista tett panaszt, aki szerint kétséges, hogy a Facebook megfelelően kezeli az európai állampolgárok adatait.

Napi több órát is foglalkozik egy átlagos európai tinédzser a világ legnagyobb közösségi oldalával. A Facebook részben egy írországi leányvállalatán keresztül küldi az Egyesült Államokba a kontinens felhasználóinak személyes adatait, ám a panaszos szerint ott nem kezelték őket megbízhatóan, ezért 2013-ban bírósághoz fordult.

Az Európai Bíróság elnöke az európai–amerikai megállapodás hatályon kívül helyezését részben azzal indokolta, hogy az amerikai cégek hajlamosak figyelmen kívül hagyni a magánélet védelmét szolgáló előírásokat. A szakértő szerint ez csak bizonyos nemzetbiztonságinak értékelt esetekben igaz. „Nem a Facebooknak vagy más Amerikában is jelen lévő vállalatoknak az adatkezelésével van a probléma. A fő gond az amerikai hatóságoknak a tömeges és valószínűleg mindenféle mérlegelés nélküli hozzáférése az amerikai szervereken, Amerikában tárolt adatokhoz” – mondja Halász Bálint nemzetközi jogász.

Az Európai Bizottság szerint újra kell tárgyalni az információátadás szabályait az Egyesült Államokkal. Amíg nincs új egyezmény, addig egységes útmutatást fognak nyújtani a tagállami szakhatóságoknak. „Az állampolgároknak biztonságra, a vállalkozásoknak pedig stabil jogi környezetre van szükségük. Az útmutatással szeretnénk megelőzni azt, hogy az országos adatvédelmi hatóságok egymással ellentmondó döntéseket hozzanak, így nyújtunk védelmet az állampolgároknak és a vállalkozásoknak. Szorosan együtt fogunk működni az adatvédelmi hatóságokkal, amelyek felelősek az adatvédelmi szabályok tagállami szintű betartásáért” – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

Az adatvédelmi szabályok tagállami szintű ellenőrzésének lehetőségét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága is támogatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!