2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Erre sem volt példa az atombomba ledobása óta

2016. április 10., vasárnap 12:35, frissítve: vasárnap 12:53

John Kerry személyében először látogatott magas rangú amerikai politikus az 1945-ben atombomba-támadással elpusztított Hirosimába. A japán nagyváros ad otthont a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 külügyminiszteri találkozójának.

John Kerry amerikai külügyminisztert hazája japánban szolgáló nagykövete üdvözölte a hirosimai repülőtéren. Caroline Kennedyt, – a néhai elnök, John F. Kennedy egyetlen életben maradt gyermekét – fia is elkísérte a hivatalos programra.

John Kerryhez hasonlóan magas rangú amerikai politikus eddig nem is járt a nukleáris pusztítás jelképévé vált japán városban. Hirosimában azonban nem örül mindenki Kerry és kollégái látogatásának. „Ezek a vezetők háborúban állnak, országaiknak pedig atomfegyvereik vannak. Hiába kérné őket bárki is, háborúikhoz és nukleáris fegyvereikhez ők tovább ragaszkodnak” – fogalmazott az egyik tüntető, aki több tucat társával a hirosimai Békeparkban tartott tiltakozó felvonulást.

Kerry a tervek szerint hétfőn látogat el az atomtámadás emlékművéhez. Korábban egy interjújában kitérő választ adott arra, hogy Washington tervezi-e a bocsánatkérést az atombombák ledobásáért. A külügyminiszterek a globális jelentőségű válságokat vitatják majd meg Japánban.

Az Iszlám Állam mellett elsősorban az Észak-Korea jelentette fenyegetés szerepel a tanácskozás napirendjén. A kommunista diktatúra idén hidrogénbombát, majd interkontinentális ballisztikus rakétákat tesztelt. Abe Sinzó japán miniszterelnök azt közölte, hogy Phenjannak kemény árat kell fizetnie a provokációiért. Legutóbb még a kommunista diktatúra utolsó szövetségese, Kína is bevezetett Észak-Korea-ellenes szankciókat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!