2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Erővel számolták fel az olajfinomítók blokádját

2016. május 28., szombat 13:07, frissítve: szombat 13:08

Hamarosan újra zavartalanul lehet tankolni Franciaországban. A rendőrök felszámolták az olajfinomítók és az üzemanyagraktárak blokádját, de hat létesítményben még mindig tart a munkabeszüntetés. A szakszervezetek az elmúlt napokban azért sztrájkoltak, mert szerintük a kormány úgy módosítaná a munka törvénykönyvét, hogy könnyebb legyen elbocsátani a dolgozókat.

Erővel távolították el rohamrendőrök pénteken Franciaország-szerte az olajfinomító üzemek előtt tiltakozókat, a barikádokat a tűzoltók számolták fel. A szakszervezetek az üzemanyagblokáddal akarják törvénymódosításra bírni a kormányt. A nyolc francia finomítóból csak három működik.

„Olyan kormányunk van, amely szélsőséges lépéseket tesz, így a szakszervezetünk álláspontja nyilvánvalóan nem változik. Nincs semmi olyan okunk, amely miatt leállítanánk a sztrájkot, vagy egyáltalán tárgyalnánk róla. Minden alkalmazottat arra hívunk fel, hogy folytassa a munkabeszüntetést. Ha a munkások úgy döntenek, hogy visszamennek dolgozni, a finomító ismét működhet, de mi arra kérünk mindenkit, hogy egészen a törvény visszavonásáig tartsa fenn a sztrájkot” – jelentette ki Fabien Privé Saint-Lanne szakszervezeti vezető, miután tárgyaltak a munkabeszüntetés fenntartásáról.

Nincs azonban egyetértés a sztrájkolók közt sem, a legtöbb munkás szeretne már visszatérni a munkájához. „Meg van most kötve a kezünk, igazából mindenki szeretne megint dolgozni. Az alkalmazottak hetven százaléka szeretne visszatérni a munkájához, de nem tud, mert harminc százalék még mindig sztrájkol, és ezért nem működnek az egységek. Ők támogatják csak a kezdeményezést” – nyilatkozta egy munkás.

Az üzemanyaghiány miatt sokan a környező országokban voltak kénytelenek tankolni, a kormány pedig megnyitotta a stratégiai készleteket is.

A szakszervezetek hetek óta tiltakoznak a reformok ellen, a demonstrációkat vezető CGT szervezet szerint addig nem is hagyják abba, amíg a kormány nem változtat a törvényen. Az új jogszabály megkönnyítené a munkavállalók elbocsátását, és a döntéseknél kikerülné a szakszervezeteket – a kabinet szerint ez Franciaország gazdasági versenyképességét javítaná, az érdekképviseletek szerint azonban sérti a munkavállalók érdekeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!