2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Erőteljesen mérséklődött a migránsáradat

2015. november 26., csütörtök 16:18

Erőteljesen visszaesett a Törökországból Görögországba érkező menedékkérők száma. Míg októberben négy-ötezren szálltak partra a görög szigeteken naponta, addig az elmúlt napokban már csak néhány százan. Szakértők a csökkenést a tél beálltával magyarázzák. Eközben egyre többen buknak le hamis útlevéllel a görög–macedón határon: fél nap alatt száz olyan migránst tartóztattak fel, akiknél hamis szíriai, iraki vagy afganisztáni úti okmány volt. Múlt hét szerda óta már csak a szír, afgán és iraki menedékkérőket engedi át határán Macedónia.

Éhségsztrájkkal tiltakoznak a menedékkérők a görög–macedón határon az ellen, hogy a balkáni országok már csak az iraki, szíriai és afganisztáni állampolgárokat engedik át területükön. A szigorítás miatt több mint kétezer ember torlódott fel a határ görög oldalán.

„Várunk. Várunk, amíg el nem érjük a célunkat. Csak szeretnénk átmenni, érti? Látja, hogyan vannak itt az emberek. Mi csak békét akarunk, szabadságot akarunk. Emberek vagyunk, mint te is. Ha te olyan helyzetben lennél, mint mi, ugyanezt tennéd, megígérhetem” – fogalmazott egyikük.

Az irániak mellett pakisztániak, bangladesiek és szomáliaiak rekedtek a határon. „Igazságtalan, hogy olyanokat átengednek, akik csak négy éve élnek háborúban. Mi 25 éve élünk háborúban. Azt mondták, hogy csak az irakiak, szírek, afgánok mehetnek tovább. És mi lesz az afrikaiakkal? Ahonnan mi jövünk, ott éhezés van, háború van, mindent leromboltak. Velünk mi lesz?” – mondta egy menedékkérő férfi.

A határon a helyzet egyre feszültebb, a görög oldalon található befogadóközpontok zsúfolásig megteltek. Sokan könyörögnek, hogy engedjék át őket. „Azt kérem az Európai Uniótól, hogy segítsen nekünk. Meghalunk, mindenki meghal. Nincs élelmünk, hideg van, nincs mit innunk. Kérem, segítsenek. Nincs reményünk, és senki sem segít nekünk. Már egy hete itt vagyunk. Kérem, kérem, azt kérem az egész Európai Uniótól, hogy segítsen nekünk, és nyissa meg a határokat” – hangoztatta egy pakisztáni nő.

Idén már csaknem egymillió menedékkérőt engedtek be az európai hatóságok a kontinensre. Az elmúlt időszakban, leginkább a télies időjárás miatt radikálisan csökkent az érkezők száma. Míg kora ősszel naponta körülbelül ötezren szálltak partra Görögországban, múlt vasárnap már csak 155-en.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!