2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Erőszakba torkollott a tüntetés

2016. május 26., csütörtök 20:14, frissítve: péntek 13:01

Könnygázzal kellett megfékeznie a rendőröknek a francia munkajogi tüntetők egy részét. A randalírozók közül többet őrizetbe is vettek. A szakszervezetek a kormány munkaügyi reformja ellen vonultak az utcára. Az új szabályozás könnyebbé teszi a dolgozók elbocsátását.

Erőszakba torkollott a párizsi munkajogi tüntetés: a maszkot viselő, fiatalokból álló kemény magot a rendőröknek könnygázzal kellett megfékezniük. A randalírozók konténereket borogattak, autókat rongáltak, és üvegekkel dobálták az egyenruhásokat. Többeket őrizetbe vettek, társaik viszont el tudtak vegyülni a békés tüntetők között.

A demonstrációt a legnagyobb francia szakszervezet hirdette meg, amely a napokban sztrájksorozattal bénította meg az országot. Egymás után tartottak munkabeszüntetést a tanárok, kórházi dolgozók, vasutasok, majd a benzinkutasok. „A franciák több mint 70 százaléka a munkaügyi reform visszavonása mellett van. Ez az ellenkezőjét mutatja annak, amit a kormánytól hallottam: hogy mi egy kisebbség, egy szekta, vagy mit tudom én, mi vagyunk” – mondta Philippe Martinez szakszervezeti vezető.

A kormány megkönnyítené az alkalmazottak elbocsátását, a munkáltatóknak pedig megengedné, hogy egyoldalúan növeljék a munkaidőt, és csökkentsék a túlóradíjat. A reformtól a kabinet a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkenését várja.

„Hát süket a kormány, most erre mit mondjak? A miniszterelnöknek hallókészüléket kéne vennie” – fogalmazott a szakszervezeti vezető, Jean-Claude Mailly. Egy másik szakszervezeti vezető arra utalt, hogy a baloldali kormány nem hajlandó engedni a tüntetőknek. „Én tisztelem a szakszervezetet, ismerem a történelmüket, az országunk történetében betöltött szerepüket, az ellenállást, a vágyat, hogy jogokat adjanak a munkásoknak, de a szakszervezet nem béníthatja meg az országot és nem törölhet el egy törvényt” – jelentette ki a francia miniszterelnök, Manuel Valls.

Ha két héten belül nem születik egyezség, veszélybe kerülhet a június 10-én kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság zavartalan lebonyolítása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!