2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bundicsfilm 03:00

Külföld

Erőszakba torkollott a harag napja

Összecsaptak a francia elnök ellen tüntetők a rendőrökkel Párizsban a „harag napján”. A kormány ártó politikája ellen tiltakozók Francois Hollande lemondását követelték. A megmozdulás után álarcosok üvegekkel, vasrudakkal és füstbombákkal dobálták meg a rendőröket, akik válaszul könnygázt vetettek be ellenük. Az államfőről két hete derült ki, hogy élettársa mellett viszonya van egy színésznővel.

A „harag napja” alkalmából a párizsi Bastille téren több ezer jobboldali tüntető követelte Francois Hollande lemondását. A demonstrálók nemcsak legújabb szerelmi afférja, hanem adópolitikája miatt is bírálták a francia államfőt. „Hollande tönkreteszi Franciaországot, mindenfelé adókat vezet be, adókat vet ki jobbra is, balra is, elegünk van belőle, ennek véget kell vetni” – mondta egy tüntető.

A rendőrség szerint 17 ezren vettek részt „a kormány ártó politikája” ellen szervezett békés felvonuláson, a szervezők szerint viszont 120 ezren voltak. A nagyrészt családosan érkező tiltakozók részéről sokan a tavaly engedélyezett homoszexuális-házasság ellen is szót emeltek.

A tüntetés után néhány száz álarcos felvonuló üvegekkel, vasrudakkal és füstbombákkal dobálta meg a rendezvényt biztosító rendőröket. A rendőrség 250 randalírozót állított elő, köztük tizenkét személyt tiltott fegyver viselése miatt vettek őrizetbe.

Francois Hollande minden idők legnépszerűtlenebb francia elnöke. Tetszési mutatója hónapok óta 23 százalékon áll. A franciák 53 százaléka igazságtalan, 76 százaléka pedig gyenge elnöknek tartja, 30 százaléka adópolitikája miatt bírálja. A francia elnök kicsapongásának egyedül annak a cégnek a vezetője örül, amely a Hollande által viselt bukósisakot forgalmazza. „Egy hétvége alatt ezer sisakot adtunk el. Éves forgalmunk általában húszezer darab, hát most eléggé megugrott az eladás” – mondta Thomas Thumerelle, a Motoblouz.com vezérigazgatója.

Hollande a hétvégén jelentette be, hogy különvált eddigi élettársától. A Paris Match 48 éves újságírónője a 2000-es évek közepe óta élt együtt Hollande-dal, aki soha nem volt nős. Négy gyermekének anyjával, Ségolene Royallal, a 2007-es elnökválasztás szocialista jelöltjével korábban több mint két évtizedig élt együtt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!