2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Erősödő amerikai jelenlét Koreában

2017. április 26., szerda 13:56

Közös hadgyakorlatot tartott az Egyesült Államok és Dél-Korea hadserege. Erre azért volt szükség, hogy a két ország hadserege demonstrálja Phenjannak, hogy gyorsan és összehangoltan képesek reagálni a fenyegetésekre. Közben az Egyesült Államok folytatta a rakétavédelmi rendszer kiépítését Dél-Koreában.

A végfázisú nagy magassági területvédelmi rendszer szállítását óriási ellenállás kísérte. Az út szélén álló tiltakozók üvegekkel dobálták az amerikai konvojt, s később a rendőrökkel is összecsaptak, amely során több mint tíz ember sérült meg. Az Egyesült Államok és Dél-Korea az észak-koreai rakétafenyegetéssel indokolta megállapodását a rakétavédelmi rendszer telepítéséről, amely várhatóan az év végén fejeződik be.

A közös hadgyakorlaton a két ország a légierőt, a nehéztüzérséget és a páncélos osztagok műveleteit tesztelte. Jeong Seung-Ho dél-koreai alezredes elmondta, az integrált tüzérségi gyakorlat kikövezte az utat az előtt, hogy erősítsék egy közös amerikai–koreai művelet lehetőségét.

Dél-Koreában több mint 28 ezer amerikai katona állomásozik. Az Egyesült Államok az 1950 és 1953 közötti koreai háború óta tart fenn bázisokat az ázsiai országban. Matthew Garner a gyakorlat után ismertette, a jövőben mindkét szinten folytatni fogják a rendelkezésre állás és azonnali mozgósítás fejlesztését. Az amerikai alezredes hozzátette, a mostani volt pályafutása legszervezettebb hadgyakorlata.

Észak-Koreában közben a hadsereg fennállásának 85. évfordulóját ünnepelték. A kommunista országban mindenki párhuzamot von az 1968-ban elfogott amerikai hadihajó, a USS Pueblo és a partoknál most megjelent amerikai flotta között.

A kommunista diktatúra április 16-án, az országot alapító néhai Kim Ir Szen születésnapja után egy nappal sikertelen ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre. A nemzetközi bírálatok és szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját, csak tavaly két kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és mintegy húsz ballisztikus rakétát lőtt ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!