2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Erősödhet az antiszemitizmus Trump miatt

2016. november 23., szerda 07:59

2029-ig hatalmon maradhat Erdogan. Németország és Izrael az antiszemitizmus erősödésétől tart az Egyesült Államokban Donald Trump megválasztása után.

Akár 2029-ig Recep Tayyip Erdogan vezetheti Törökországot, ha megvalósul az új alkotmánymódosítás –tudósít a The Guardian. A reformról szóló népszavazást már jövő tavasszal megrendezhetik, miután a nacionalista ellenzék jelezte, támogatja az ötletet. Erdogan a mostani rendszer alapján 2024-ig lehetne elnök, ha 2019-ben is nyer – de az új alkotmány új időszámítást is jelent, és az elfogadása után ismét két cikluson keresztül maradhat ő az államfő.

Németországot és Izraelt is aggasztja, hogy Amerikában megerősödtek a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmak Trump győzelmétől – írja a Reuters. Mindkét állam kormányát megdöbbentette az a videó, amelyen a Fehér Ház közelében egy neonáci csoport tagjai éltetik a megválasztott elnököt. Szerintük ezt és más hasonló mozgalmakat Trump kampánybeli kijelentései bátorították fel, amelyeket a leendő elnök azzal tetézett, hogy a rasszizmussal és antiszemitizmussal vádolt Steve Bannont kérte fel stratégiai tanácsadójának.

A világ népességének 47 százaléka használja az internetet – számol be a The Washington Post egy ENSZ-tanulmány eredményéről. Tavaly ez az arány csupán 43 százalék volt. A legtöbben Izlandon interneteznek, a lakosság 98,2 százaléka – a legkevesebben pedig Nigerben, mindössze 2,2 százalék. A kontinensek között Európa vezet 79,1 százalékkal, míg Afrika az utolsó 25,1 százaléknyi felhasználóval.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!