2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Erődemonstrációval felelt az államhatalom a székely szabadság napjára

2016. március 10., csütörtök 19:26, frissítve: csütörtök 23:26

Székelyföld területi autonómiájáért tüntettek Marosvásárhelyen. A székely szabadság napja alkalmából szervezett rendezvényt a magyar kormány is támogatta. A román rendőrség és a csendőrség szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be a demonstráció miatt. A városba tartó autóbuszokat leállították és igazoltatták. A román hatóságok nemcsak a buszvezetők személyi okmányait, hanem a telefonszámukat is felírták.

Székelyföldön rég nem látott rendőrségi erődemonstrációval készült az államhatalom a székely szabadság napjára, már a Marosvásárhelyhez közeli településeken leállítottak sok autóbuszt és személygépkocsit. A Székely Nemzeti Tanács felhívására számos székelyföldi településről érkeztek a marosvásárhelyi Postarétre, ahol 1854. március 10-én végezték ki a Makk-féle összeesküvés résztvevőit, akik a néhány évvel korábban levert szabadságharcot szerették volna újra kirobbantani. A székely szabadság napján rájuk emlékeztek a rendezvény szónokai.

Tőkés László európai parlamenti képviselő beszédében kiemelte, a vértanúk példája máig hat, ő emlékeztetett arra is, hogy a rendszerváltás után sem élhet szabadon az erdélyi magyarság. „Székelyföld szabadságáért éhezünk, szomjazzuk, és felemeljük érte szavunkat egy olyan helyzetben, ahol nemhogy a jogainkat nem biztosítják, hanem még az értük való kiállás, a gyülekezés és a szólás szabadságától is meg akarnak fosztani bennünket” – mondta az EP-képviselő.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke olvasta fel a székely szabadság napjának kiáltványát. A román kormánynak címzett petíció arra figyelmeztet, hogy Románia nem tartja be a kisebbségi jogok terén vállalt nemzetközi kötelezettségeit, ugyanakkor követelik Székelyföld területi autonómiáját. „Ma, 2016. március 10-én a marosvásárhelyi Postaréten, a Székely vértanúk emlékművénél a székely szabadság napján összegyűlt székelyek, a jog és demokrácia útját járva következetesen kinyilvánítjuk akaratunkat: igényeljük Székelyföld területi autonómiáját” – fogalmazott Izsák Balázs.

A rendezvény szónokai közül valamennyien egyetértettek abban, hogy Székelyföldnek joga van a területi autonómiára. „Minden olyan régió, amelynek megadatott a saját vezetés joga, rövid időn belül gazdaságilag is szárnyal. Biztos vagyok benne, hogy egy autonóm Székelyföld sokkal jobban teljesítene gazdaságilag is, a korrupció is sokkal kisebb lenne, mint a nagy vízfejű Bukarest által promovált korrupció, és több adót fizetne be Székelyföld Romániának” – jelentett ki Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.

A székely szabadság napja tiltakozó felvonulással ért véget, a tüntetéssel az SZNT az autonómiaigény kinyilvánítása mellett szeretné felhívni a figyelmet az elmúlt egy évben az erdélyi magyarság ellen irányuló hatósági intézkedésekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!