2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Erdőtűz: egyre durvább a helyzet a nyugati parton

2016. augusztus 23., kedd 20:36, frissítve: kedd 20:38

Kalifornia mellett már több másik nyugati parti államban is erdőtüzek tombolnak az Egyesült Államokban. Már több ezer embert költöztettek ki a lángok útjából, és egyre több a leégett lakóház. A klímakutatók szerint az éghajlatváltozás is felelős a természeti csapásért.

Már egy hete küzdenek a lángokkal a tűzoltók Kaliforniában. A tüzet évek óta tartó szárazság és a szeles időjárás táplálja, a lángok több ezer lakóépületet veszélyeztetnek az Egyesült Államok nyugati partján fekvő állam közepén. Egy kisvárosnyi embert költöztettek ki a hatóságok. A tűzoltók a növényzet ellenőrzött felégetésével igyekeznek lassítani a tűz tejedését.

„Kaliforniában öt éve tart a szárazság, és egyre vadabbak a tüzek. Mindeközben nincs elég víz ahhoz, hogy felvegyük a harcot a lángokkal” – közölte Brendan Halle tűzoltó.

Nemcsak Kalifornia ég, az Egyesült Államok nyugati részén több helyen alakultak ki erdőtüzek. Az északi határon fekvő Washington államban több tucat lakóépületet emésztettek fel a lángok. A tűz útjában több állattartó telep van, a jószágoknak külön menedékhelyet nyitottak. „Szeretnénk, hogy az állatok biztonságban legyenek, ha az embereknek ki kell költözniük a tűz miatt, itt szívesen látjuk az állományokat” – mondta az állatfelügyeleti vezető.

Erdőtűz tombol a Yellowstone Nemzeti Parkban, Wyoming államban, Montanában és Oregonban is.

A klímakutatók szerint az éghajlatváltozás miatt egyre hevesebbek az erdőtüzek Amerikában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!