2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Erdoganék nem hagyják annyiban, bosszút állnak

2017. március 14., kedd 07:55, frissítve: kedd 12:29

Büntetőintézkedésekkel áll bosszút Törökország Hollandián, amiért nem engedték kampányolni Rotterdamban minisztereiket. A török elnök közben a terrorizmus támogatásával vádolta meg Németországot, mert uniós szomszédja mellé állt a vitában, ami azután kezdődött, hogy a holland hatóságok az ankarai kormány két tagjának beszédét is megakadályozták. A miniszterek az elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoltak volna a helyi törökök előtt.

Diplomáciai szankciókkal áll bosszút Hollandián megakadályozott rotterdami kampányrendezvényei miatt Törökország. A török külügyminiszter-helyettes jelentette be a büntetőintézkedéseket, amelyek az Ankara által elvárt bocsánatkérésig maradnak.

„Úgy döntöttünk, hogy kitiltjuk a holland nagykövetet, aki most szabadságon van, eltiltjuk attól, hogy visszatérjen Törökországba addig, amíg a követeléseink nem teljesülnek. Minden magas szintű és már eltervezett találkozót felfüggesztettünk miniszteri és magasabb szinten és ez addig fennmarad, ameddig Hollandia nem változtat a hozzáállásán” – fejtette ki Numan Kurtulmus.

A török kormány ezenkívül megvonta a repülési engedélyt azoktól a gépektől is, amelyek holland vezetőket szállítanának Törökországba. Azt már a török külügyminiszter hangsúlyozta: az intézkedések nem a holland emberek, hanem a holland kormány ellen szólnak. Közben a török elnök a terrorizmus kendőzetlen támogatásával vádolta meg Németországot, amiért a diplomáciai csörtében szomszédja mellé állt.

„Az európai országok nem térnek napirendre Törökország felemelkedésén. Németország az első a listán. Németország a terrorizmust támogatja, Merkel kancellár pedig azt mondta: kiáll Hollandia mellett” – mondta Recep Tayyip Erdogan.

Az államfő szerint nemzetközi jogot sért, hogy sem Németország, sem pedig Hollandia nem engedett saját területén kampányolni török minisztereket.

„Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk. A minisztereink is megteszik a szükséges lépéseket. Az eredményt persze már most tudom, de megtesszük, ami szükséges. Megtesszük és mindenki mehet a maga útjára” – tette hozzá Erdogan.

Hétvégén a hollandok nem engedték, hogy török miniszterek a Hollandiában élő törökök között kampányoljanak. Törökországban népszavazást tartanak áprilisban az elnöki jogkör bővítéséről. Hollandiában pedig a héten parlamenti választást rendeznek.

A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint akár évekig is elhúzódhat a török-holland viszály. „A jövőben valóban nem lesznek találkozók a két fél között, amíg látványosan a holland kormány majd bocsánatot nem kér,  és ez akár – ismerve a török külkapcsolatokat – ez akár évekig is eltarthat. Emlékezetes, hogy például 2009-ben nagyon megromlottak az Izraellel fenntartott török kapcsolatok; az enyhülés az pedig jó pár évet vett igénybe, ugye ott is 2016-ban történt egy kiegyezés. Ebből a szempontból a diplomáciai kapcsolatok alacsony szinten tartása az szinte borítékolható” – vélekedett Egeresi Zoltán, Törökország-szakértő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!