2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Erdogan nem vezekel, készül az orosz válaszlépés

2015. november 26., csütörtök 19:55, frissítve: péntek 11:06

Törökország nem kér bocsánatot a légterét megsértő orosz bombázó lelövéséért. Ezt Recep Tayyip Erdogan államfő közölte, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök arra panaszkodott, hogy a törökök sem bocsánatot nem kértek, sem kártérítést nem ajánlottak a gép lelövéséért. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt mondta: vizsgálják, hogy milyen gazdasági büntetőintézkedéseket hozzanak a törökök ellen. Az élelmiszerimportot már szigorították is.

Még kedden lőtték le a a szír–török határon bevetésen lévő orosz vadászbombázót a törökök, az oroszok válaszul fokozták a támadásokat a Szíriában élő turkománok ellen. A török elnök büntetőintézkedésekre számít.

„Jelenleg valóban fennáll néhány veszély, amellyel számolnunk kell. Az oroszok közös projekteket halaszthatnak el, befagyaszthatják a kapcsolatokat, de ez senkinek sem érdeke. Le kell ülni és meg kell tárgyalni, miként lendülhetünk át ezen az időszakon. De továbbra is azonnal megtoroljuk, ha bárki megsérti a határainkat” – hangsúlyozta Recep Tayyip Erdogan.

A török olaj- és földgázszükséglet több mint fele Oroszországból jön. Az orosz sajtó szerint valószínű, hogy a büntetés része lesz az áremelés. Törökország első atomerőművének 2016-ra tervezett építését is elhalaszthatják.

„A kormány azt az utasítást kapta, hogy dolgozzunk ki gazdasági és humanitárius válaszlépéseket a török agresszióra. Ez azt jelenti, hogy tilalmat és korlátozásokat vezetünk be a nálunk működő török cégekre és az ide érkező török termékekre is” – közölte Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

A török élelmiszerek importját máris megszigorították. „A török termékek több mint tizenöt százaléka nem felel meg a követelményeknek, ezért felszólítottuk az élelmiszer-biztonsági hivatalt, hogy szigorítsa a török élelmiszerek ellenőrzését” – nyilatkozta Alekszandr Tkacsov mezőgazdasági miniszter.

Vlagyimir Putyin a Moszkvába delegált nagyköveteknek arról beszélt: bocsánatkérést és kártérítést várnak a törököktől. A török államfő már korábban közölte, hogy nem hajlandó vezekelni.

„Nem számítottunk arra, hogy az egyik fontos partnerünk fog ilyen módon hátba szúrni minket, miközben a nemzetközi terrorizmus ellen harcolunk. Eddig sem bocsánatkérést, sem kártérítési ajánlatot nem kaptunk a törököktől, és arra sem tettek ígéretet, hogy megbüntetik azokat, akik a gépet lelőtték” – mondta Putyin.

Az orosz álláspont szerint a bombázó nem repült át Szíriából a török légtérbe, a pilóták semmilyen figyelmeztetést nem kaptak. A török légierő azóta kiadott egy hangfelvételt, amely nagyrészt érthetetlen, de a „módosítson a pályán” kifejezés többször elhangzik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!