2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

A Pál utcai fiúk 19:10

Erdogan jelszava az igen, így a nem szót lényegében törölték

2017. február 25., szombat 22:04, frissítve: vasárnap 09:10

Törökországban lesz népszavazás, és éppen a kormány akaratából. A kabinet hivatalosan is elkezdett kampányolni az elnöki rendszert bevezető alkotmánymódosítás mellett, amely korlátlan hatalmat adna Recep Tayyip Erdogan államfőnek. A kormánypárti kampány jelszava az igen, a nem szó használatát ezért gyakorlatilag eltörölték az országban.

Hazafias popdalokkal és török zászlókkal ünnepelték a rájuk váró fényes jövőt a kormánypárt hívei, akik zsúfolásig megtöltöttek egy ankarai sportcsarnokot. Így kezdődött el hivatalosan is a kampány az alkotmánymódosításért, amely elnöki rendszert vezetne be Törökországban – vagyis szinte minden fontos döntést Recep Tayyip Erdogan államfő hozna meg. A parlamentnek csak minimális beleszólása lenne az ország ügyeibe.

Binali Yildirim miniszterelnök posztja ezzel meg is szűnne, ennek ellenére ő a reform első számú támogatója. „Az alkotmánymódosítás történelmi lehetőség a hazánknak. Az erős elnökséggel magunk mögött hagyhatjuk a katonai puccsokat és az elit csoportokat. Senki sem fog beleavatkozni az emberek és a nép által választott politikusok dolgába” – hangoztatta a török miniszterelnök.

A kormánypárti kampány jelszava az igen, és miután Erdogan kijelentette, hogy aki nemet mond, az a puccsistákkal és a terroristákkal van, mind a hatalom, mind a lakosság elkezdte módszeresen kiirtani a közbeszédből a nem szót.

Az egészségügyi minisztérium visszavonta a dohányzásellenes szórólapjait, mert azokon egy nagy vörös nem felirat volt, az Oscar-jelölt, No című chilei filmet levették az egyik kábeltévé műsoráról, és már nem használják az emberek azt a köszönést sem, amelynek egyik szavában benne van a török nem szó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!