2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Erdogan: Egyetlen európai sem járhat biztonságban

2017. március 24., péntek 12:54

A népszavazás után Törökország felülvizsgálja politikai kapcsolatait az Európai Unióval – jelentette ki a török elnök egy tévéinterjúban. Erdogan a jelek szerint lemondott arról, hogy személyesen kampányoljon Németországban, miután több német politikus is azt követelte, hogy nyilvánítsák nemkívánatos személynek a török elnököt.

Felülvizsgálná kapcsolatait a török elnök az unióval. Recep Tayyip Erdogan a CNN török adásának kijelentette, hogy a gazdasági együttműködést folytatnák Európával, a politikai és egyéb kapcsolatokat viszont átértékelnék.

„Az április 16-i választás sok mindet meghatároz. Le fogunk ülni a török kormány tagjaival, hogy mindent áttekintsünk A-tól Z-ig” – jelentette ki Erdogan.

A török elnök hetek óta ostorozza Európát a török kampánygyűlések meghiúsulása miatt. A legdurvább kijelentése a londoni merénylettel egy időben hangzott el a kampánygyűlésekkel kapcsolatban.

„Ezek az incidensek mindenfelé a világon a figyelem középpontjában vannak. Ha így folytatják, akkor egyetlen európai sem járhat biztonságban az utcákon bárhol a világon. Ha ezen a veszélyes úton haladtok, akkor ti viselitek a legnagyobb károkat” – fenyegette meg Európát a török államfő.

Ez a nyilatkozat már Brüsszelben is kiütötte a biztosítékot, főleg a londoni események fényében.

„Ezzel a kijelentéssel kapcsolatban arra kértük a török állandó képviselet vezetőjét, hogy jöjjön be, és az illetékes igazgatóknak adjon magyarázatot Erdogan elnöknek azzal az aggodalmával kapcsolatban, hogy az európaiak nem lesznek biztonságban az utcán sehol a világon” – reagált az uniós külügyi szóvivő, Maja Kocijancic.

A török elnök még ebben a hónapban szeretne Németországba látogatni, de a hollandokat és németeket lenácizó kijelentése miatt több kereszténydemokrata politikus is sürgeti, hogy Erdogant nyilvánítsák nemkívánatos személynek Németországban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!