2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

Külföld

Erdő Péter bíboros vezette Rómában az autósok megáldásának szertartását + videó

Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom budapesti érsek, vezette Rómában az autósok megáldásának szertartását. Az olasz autósok egyik legkedvesebb hagyománya, közel százéves múltra tekint vissza.

  • Erdő Péter bíboros vezette Rómában  az autósok megáldásának szertartását + videó

Erdő Péter bíboros tavaly júliusban vette át ünnepélyes szentmise keretében a Ferenc pápa által kijelölt címtemplomát a Római Szent Franciska bazilikát. Az örök város szívében a Forum Romanumon elhelyezkedő ősi templom őrzi a rómaiak által igen kedvelt szent asszony földi maradványait. Szent Franciska, nem csak Róma városának védőszentje, hanem az úton járok oltalmazója is. Liturgikus ünnepnapján a címtemplom bíborosa megáldja a Colosseum körül felsorakozó gépjárműveket.

Erdő Péter bíboros: "Római szent Franciskának az autósokhoz van egy különleges kapcsolata. Ez pedig abban rejlik, hogy 33 éves korától szinte minden nap életében látta maga mellett az őrangyalát. Amikor ezeken a veszélyes utakon vitte a segítséget a rászorulóknak. Rómában abszolút nem volt közbiztonság, soha nem történt vele semmi baj mert ott járt mellette az őrangyala. Ez az, ami az autósoknak is nagyon szükséges. A tárgyak megáldása mindig azt szolgálja, hogy azok a személyek, akik az adott tárggyal kapcsolatba kerülnek valamilyen kegyelmet kapjanak az egyház imádsága folytán. Itt arról van szó, hogy az imádság tárgyiasul abban a megszentelt tárgyban."

Olaszország közismert az autó gyártásról. A római egyház XI.Piusz pápa óta, az utósok védőszentjeként tiszteli szent Franciskát. 1928 óta minden évben áldásában részesítik a gépjárműveket, hogy szerencsésen és baleset mentesen közlekedjenek az utakon. Az autók megáldásának gesztusát a következőképpen magyarázta Erdő Péter bíboros.

Erdő Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy Szent Franciska életpéldája ma is igen aktuális. Ahogyan a szent életében, úgy most is sok ember lelkét megüli a félelem. De a félelem rossz tanácsadó. A bíboros arra buzdít, hogy mindenki keresse a megoldásokat, bizalommal az isteni gondviselésben.

Az ünnepi szertartáson részt vett az önkormányzat képviselője és az Olasz Autós Klub küldöttsége. Az eseményt pedig a csendőrség zenekara kísérte.

Giovanni Zannola Róma közlekedésért felelős bizottságának elnöke: "Nemzetközi kapcsolatok szempontjából is igen értékes, hogy idén magyar bíboros áldotta meg a járműveket. Mindannyian egy egységes Európa megteremtésén fáradozunk. Róma figyelemmel kíséri Magyarországot és a többi európai országot. Hálásak vagyunk, hogy Erdő Péter bíboros megáldotta a római autókat, amely egész biztosan hozzájárul majd a város közlekedési biztonságához."

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Uszik nyerte a Fury elleni címegyesítő bokszcsatát

Uszik nyerte a Fury elleni címegyesítő bokszcsatát

Az ukrán Olekszandr Uszik lett a profi boksz abszolút nehézsúlyú világbajnoka, miután a magyar idő szerint vasárnap hajnali címegyesítő mérkőzésen pontozással legyőzte a brit Tyson Furyt a szaúd-arábiai Rijádban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!