2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Erdélybe kölcsönöz kiállítást a Szépművészeti Múzeum

2017. május 21., vasárnap 12:52, frissítve: vasárnap 13:40

Negyvennégy alkotásból álló Zichy-gyűjteményt mutattak be Marosvásárhelyen. A budapesti Szépművészeti Múzeum válogatott képeit augusztus végéig lehet megtekinteni a Kultúrpalotában. A határokon átívelő együttműködés egyre szorosabb, így hamarosan újabb kiállítások mehetnek Székelyföldre.

Egyre gyümölcsözőbbé válik a Maros Megyei Múzeum és a magyar Szépművészeti Múzeum együttműködése, hiszen már a harmadik kölcsönkiállítás nyílhat meg a közös munka eredményeként. Ennek azonban feltétele volt a Kultúrpalota felújítása, hogy a százéves szecessziós épület alkalmas legyen ilyen tárlatok fogadására. Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója szerint az elmúlt tíz év fejlesztéseinek eredménye, hogy Marosvásárhelyen a Kultúrpalota ilyen rangos kiállításokat fogadhat. Általában egy harmincoldalas listának kell megfelelnie egy múzeumnak ahhoz, hogy kikölcsönözhesse a műtárgyakat.

A további tervek sem elhanyagolhatók: a remények szerint két éven belül egy Toulouse-Lautrec-gyűjteményt tekinthetnek meg az érdeklődők a termekben. Addig azonban, szeptemberig a Zichy-gyűjtemény negyvennégy darabját láthatják.

Gosztola Annamária, a Szépművészeti Múzeum főmuzeológusa ismertette, a kiállítás annyiban egyedi, hogy korábban két helyszínen volt látható Magyarországon: Székesfehérváron és Sopronban, viszont nem teljesen fedi azt az anyagot, amelyet most elhoztak. „Ennek több oka van: néhány festményt más külföldi kiállításra kellett kölcsönözni, és ahelyett válogattunk újabb darabokat, illetve van egy-két kedvencem, amelyet szerettem volna mindenképpen elhozni” – mondta a szakember.

Az egyik ilyen kedvenc Gottfried Libartnak az emberi koponyákat ábrázoló festménye, valamint a kiállítás záródarabja, a holland csendéletfestészet egyik remeke, a harlemi monokróm csendélet kiváló példája. A kiállítás egyébként azért is fontos, mert segíti a magyar értékek romániai megismertetését.

Kósa András, a Balassi Intézet igazgatója ezzel kapcsolatban emlékeztetett, a Róth Miksa-kiállítás jelen pillanatban Bukarestben van, a Zichy-gyűjtemény pedig ősztől lesz a román fővárosban. „Ebből is látszik, hogy ez valóban egy folyamatnak a részét képezi, hiszen egyrészt Marosvásárhelyre elhozni a kiállítási anyagokat rendkívül fontos, másrészt a bukaresti román közönségnek megmutatni a gyönyörű magyar gyűjteményeket vagy magyar alkotásokat mondjuk Róth Miksa esetében legalább annyira fontos küldetés.”

Két év múlva a Balassi Intézet szervezésében egy Torma János életművét bemutató kiállítást terveznek, amelynek remélhetőleg szintén lesz Marosvásárhelyen is helye.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!