2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Erdély-szerte megkongatták a vészharangokat

2016. november 13., vasárnap 08:33, frissítve: kedd 13:54

Erdély-szerte tüntettek a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium és a magyar nyelvű egyházi iskolák megmaradásáért. Több helyen is felolvasták az erdélyi magyar történelmi egyházak közös petícióját. Ebben kijelentik: a marosvásárhelyi gimnázium elleni ügyészségi eljárás után úgy érzik, hogy Erdély valamennyi magyar iskolája veszélybe került. Az RMDSZ elnöke szerint a magyarokat most is másodrangú állampolgároknak tekintik Romániában.

„Az iskolát, amelyet egykor a kommunisták elkoboztak, most koholt vádakkal újra el akarják venni, kiállunk magyar iskoláinkért…” – így kezdődik az a petíció, amelyet a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium és minden erdélyi magyar iskola védelmében írtak a történelmi magyar egyházak vezetői. A román kormányhoz címzett kiáltványban az is szerepel: az iskola az erdélyi magyarság identitásának alappillére. Ezért a kisebbségi jogok sérülnek, ha a hatóságok az anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést korlátozzák.

„Itt a közösség ügyét, a magyarság ügyét kell szolgáljuk, gyermekeinkkel együtt ki kell jöjjünk, szülők, pedagógusok és gyermekek egyaránt” – fogalmazott egy demonstráló szülő.

A gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása miatt a román korrupcióellenes ügyészség eljárást indított Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan Maros megyei főtanfelügyelő ellen, előbbit hatósági felügyelet alá, utóbbit házi őrizetbe helyezték. Emiatt most Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Csíkszeredában is tüntetés volt.

„Fájdalmasan érint az egész, mert annak idején egy tollvonással elvették iskoláinkat, és most, amikor 27 év telt el már a ’89-es fordulat után, és még mindig úgy vagyunk, hogy pereskedésekkel nagyon nehezen kapunk vissza valamit, és ezt az iskolát is nagy nehezen visszaszereztük, elindult volna az élet, és most nem tudjuk, mi lesz, mit hoznak ki belőle” – nyilatkozta Tamás József római katolikus segédpüspök.

Az erdélyi magyarok és a magyar történelmi egyházak ma is folyamatos megfélemlítési kampány célpontjai –fogalmaztak a jelenlevők.

„A kisebbségi lét állandó készültséget jelent, olyan, mint az éjjeli őrjárat vagy az őrjárat a seregben, állandóan készenlétben kell lenni, és a politikusok pontosan tudják, hogy a civil társadalom ereje nélkül mi is erőtlenek vagyunk. Ezért fontos, hogy megmutassuk, hogy vagyunk, hogy csendben és némán is lehet tüntetni, és hogy nem adjuk, ami a miénk” – mondta Sógor Csaba, az RMDSZ EP-képviselője.

A petíció aláírói a magyar nyelv és a nemzeti jelképek használatát korlátozó intézkedések megszüntetését is kérik a román kormánytól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!