2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Enyhítette a wikileakses szivárogtató büntetését Obama

2017. január 18., szerda 06:58, frissítve: szerda 09:38

35 évről 5-re enyhítette a WikiLeaks-szivárogtató Chelsea Manning büntetését a leköszönő amerikai elnök. A volt katona idén májusban szabadulhat. Azzal vádolják, hogy 750 ezer oldalnyi diplomáciai táviratot és több videót juttatott el a portálhoz. Barack Obama Manningen kívül még több mint 200 elítéltnek enyhítette a büntetését, az Oroszországba menekült Edward Snowdent nem részesítette kegyelemben.

Ötödére csökkentette az amerikai elnök Chelsea Manning börtönbüntetését. A korábban Bradley Manning néven ismert katonai hírszerzési szakértőt 2013-ban 35 év börtönre ítélték, ehelyett azonban már májusban szabadulhat. Manning 750 ezer oldalnyi titkos dokumentumot, felvételt juttatott el a WikiLeaksnek. Ez volt az Egyesült Államok történetének legnagyobb kiszivárogtatási botránya. Büntetését ügyvédei túlzónak tartották, Manning a börtönben kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg. A közlegény azt is bejelentette, hogy nőként akar élni, azóta Chelsea Manning néven ismert. Az Oroszországban élő, szintén információszivárogtatásért körözött Edward Snowdennek is többen kértek kegyelmet, az Obama-adminisztráció azonban közölte: Snowden maga nem jelentkezett kérvénnyel, ezért az ő esetében nem jött szóba hasonló engedmény.

Utolsó hivatali intézkedéseivel Barack Obama 209 elítélt büntetését enyhítette, 64-ét pedig elengedte. Utódja, Donald Trump pénteki beiktatása előtt az elnök és családja azonban ennél kötetlenebb feladatokkal és eseményekkel is búcsúzik a közélettől. Hétfőn a bajnoki címet nyert Chicago Cubs baseballcsapatot látta vendégül. A találkozón többször is tréfálkoztak azon, hogy az elnök a másik chicagói csapat rajongója.

A Martin Luther King emlékére tartott emléknapon egy washingtoni családi menhelyet látogattak meg, Az Obama család egy hónappal ezelőtt adományozta az intézménynek a Fehér Ház kertjébe épített játszóterét. Barack Obama utolsó, elnökként töltött napja csütörtökön lesz, utolsó sajtótájékoztatóját helyi idő szerint szerda este tartja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!