2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

ENSZ: Embertelen, amit az ausztrálok művelnek

2016. november 18., péntek 12:31

Ismét élesen bírálta az ENSZ Ausztrália menekültpolitikáját. A világszervezet szerint a csendes-óceáni ország embertelen körülmények között tartja fogva a menedékkérőket.

Kegyetlen, embertelen és megalázó – így jellemezte az ENSZ az ausztrál menekültpolitikát. A canberrai vezetés nem engedi a kontinensre a csónakon és hajón érkező menedékkérőket, ehelyett a környező szigeteken táborokba zárja őket. A világszervezet szerint már önmagában ez is nagy probléma.

Az ENSZ elsősorban a Nauru szigetén lévő menekülttábort kritizálta, mert a körülmények nem felelnek meg a nemzetközi normáknak. Egy másik jogvédő szervezet korábban szabadtéri börtönnek nevezte a tábort.

„Találkoztunk olyan emberekkel, akiket súlyosan megviselt a fogva tartásuk hossza, voltak, akik önmaguknak okoztak sebeket, találkoztunk stressz-szindrómás, szorongó és depressziós menedékkérőkkel. Sokan naponta kedélyállapot-javító gyógyszereket, altatókat szednek, mert csak így képesek elviselni a helyzetüket” – mondta az ENSZ jelentéstevője.

Ausztrália kapott dicséretet is. Azt például üdvözölte az ENSZ, hogy tizenkétezer szíriai menedékkérőt befogadott tavaly. A menekültáradat 2012-es kezdete óta Ausztrália mindvégig szigorral kezelte a migránsokat, a hajókat például egyszerűen visszafordítja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!