2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Külföld

Elengedték a chemnitzi gyilkosság egyik gyanúsítottját

Bizonyítékok hiányában szabadon engedték a másfél hónappal ezelőtti chemnitzi gyilkosság egyik gyanúsítottját, egy iraki bevándorlót. Két másik migráns azonban továbbra is gyanúsított marad.

  • Elengedték a chemnitzi gyilkosság egyik gyanúsítottját

A chemnitzi gyilkosság egyik gyanúsítottját, egy 22 éves iraki bevándorlót kedden szabadlábra helyezték. Előzetes letartóztatása idején nem tudtak bizonyítékokat találni ellene.

„A gyanúsított folyamatosan tagadott. Nem találtunk egyetlen szemtanút sem, aki látta volna, hogy ő szúrta meg késsel az áldozatot. És DNS-minták sem maradtak, amelyek az ő részvételét bizonyíthatták volna” – közölte ingrid Burghart ügyész.

A férfit végül az ügyvédje által benyújtott panasz alapján engedték el.

„Három szemtanú vallomása alapján adták ki védencem ellen az elfogatóparancsot, majd kiderült, hogy egyik vallomásnak sincs semmilyen bizonyító ereje. Egyik sem emlékszik pontosan, mi történt” – érvelt Ulrich Dost-Roxin, a gyanúsított ügyvédje.

A német ügyészség a másik előzetesben lévő gyanúsítottat, egy szíriai migránst tartja a valódi elkövetőnek, valamint tovább keresnek a nyomozók egy harmadik, iraki származású fiatalt, nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Felháborodás, tüntetések, politikai ügy

Chemnitzben a városi fesztivált követően, augusztus 26-ra virradóra késeltek meg egy 35 éves német állampolgárt. Az eset után két szélsőjobboldali tüntetést szerveztek, a másodikon a demonstráló összeverekedtek a szélsőbalos ellentüntetőkkel.

A chemnitzi botrány nagy felháborodást okozott a német közéletben. Politikai ügy is lett belőle, miután kiderült, az alkotmányvédelmi hivatal vezetője kétségbe vonta azoknak a videofelvételeknek a valódiságát, amelyek külföldieket üldöző német tüntetők látszódnak. A baloldali pártok emiatt Hans-Georg Maassen távozását követelték.

„Jeleztem a parlament belügyi bizottságának, hogy nem látok semmilyen okot arra, hogy ezért a tettéért hátrányos következmények érjék” – nyilatkozta Horst Seehofer belügyminiszter az ügyel kapcsolatban.

A nagykoalíciós kormány végül kompromisszumot kötött: a tisztségviselőt áthelyezték a belügyminisztériumba, ahol más vezetői beosztást kap majd. Ezt a koalíciós partner szociáldemokraták is elfogadták.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!