2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

„Én nem megyek, én menekülök”

2015. október 5., hétfő 10:16, frissítve: hétfő 10:39

Folyamatosan érkeznek a migránsok Dél-Szerbiából Horvátországba, a menekülteket a horvátok regisztrálják. Amióta Magyarország szeptemberben lezárta a déli határt, a menekültek útvonalat változtattak: egy hónap alatt százezren mentek keresztül Horvátországon.

A hétvégén is migránsok ezrei lépték át a szerb–horvát határt. Berkasovo és Bapska településekre folyamatosan érkeztek a buszok a dél-szerbiai Presevóból, a regisztrációs központból. A horvát településeken enni, inni kaptak, innen gyalog mentek tovább.

„Az ISIS mindent elvesz. Elrabolták a testvéremet is. Egy éve és négy hónapja tűnt el. Semmit sem hallottunk róla, és ez nagyon szörnyű. Nem tudunk ott élni” – panaszolta egy iraki férfi.

A menekültek jó része saját bevallása szerint az Iszlám Állam térhódítása miatt menekül el hazájából. „Én nem megyek, én menekülök. Menekülök a jövőmet keresve. Talán nem a sajátomét, hanem a testvéremét, bátyáimét. Talán a gyermekeimét” – fogalmazott egy szíriai férfi.

A menekülteket a szerb–horvát határon lévő Tovarnikban regisztrálják, itt a hatóságok vonatra teszik őket, majd Magyarországon keresztül továbbutaznak nyugat felé. Legtöbbjük Németországba vagy a skandináv államokba tart. Az elmúlt egy hónapban Szerbia felől több mint 100 ezren mentek keresztül Horvátországon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!