2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Emeli a kormány a minimálbért

A görög kormány jogosan aggódik az adósságteher miatt, és törekszik annak enyhítésére – jelentette ki a francia pénzügyminiszter görög kollégájával közös párizsi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Franciaország kész segíteni az új görög kormányt, hogy megállapodásra jusson hitelezőivel. Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter kizárta annak lehetőségét, hogy Görögország lehívja a nemzetközi hitelcsomag következő részletét – szerinte Görögország függővé vált az adósságoktól, és ők véget akarnak vetni a függőségnek. Hozzátette: a meglévő adósság visszafizetését attól kell függővé tenni, hogy az ország mennyire képes helyreállítani a növekedést.

Az új görög kormány bejelentette, hogy emelni kívánja a jelenleg 586 eurós minimálbért. Athén ezzel a 240 milliárd eurós EU–IMF-hitelcsomag újabb feltételét mondja fel, hiszen a minimálbért korábban a nemzetközi szervezetek nyomására csökkentették több mint húsz százalékkal. Athén most ezt korrigálja, hogy segítsen a legnehezebb anyagi helyzetben lévő társadalmi rétegeken. „A görögök sokat szenvedtek, szóval érthető, hogy a Szirizára szavaztak, és hatalomba segítették a pártot. Remélem, hogy minden jól alakul, és tudják, hogy mit csinálnak” – mondta egy athéni lakos.

A Sziriza vezette kormány egyúttal leállított több privatizációt, számos közszolgát pedig visszavesz, azaz több területen is szembemegy a nemzetközi hitelezők akaratával.

Athén emellett csökkenteni kívánja államadósságát, amely 120-ról a GDP 175 százalékára nőtt azóta, hogy 2010-ben belépett az EU–IMF nyújtotta hitelprogramba. A kormány az adósság egy részének átütemezését vagy elengedését kérheti a nemzetközi szervezetektől – a tárgyalásait Franciaországban megkezdő új görög pénzügyminiszter szerint a megegyezéshez új megközelítésre van szükség. „Partnereinknek azt ajánlom majd, hogy támasszuk fel együtt Jean Monnet egyik elvét. Ha két tárgyaló fél egymással szemben ül le egy asztalhoz, és a régi álláspontjukat ismételgetik, akkor kevés az esély a sikerre. Ha viszont egy oldalra ülünk, és a problémát helyezzük a másik oldalra, akkor szinte biztos a siker egy olyan Európában, ahol nagy mozgástér van a kölcsönös jólétre” – fogalmazott Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter.

A francia pénzügyminiszter szerint az adósság elengedésére aligha számíthat Athén, viszont annak hosszabb időre kitolásáról vagy csökkentéséről lehet tárgyalni. „Nagyon lényeges, hogy a görög kormány kezelje a legsürgősebb problémákat, valamint kidolgozzon egy tervet a jövőre, és ismertesse partnereivel, hogy milyen új alkut, szerződést szeretne kötni velük” – mondta Michel Sapin francia pénzügyminiszter.


Görögország 240 milliárd euró hitelt kapott az EU-tól, az IMF-től és az Európai Központi Banktól a csőd elkerülésére. Ennek kilencven százalékából azonban a nemzetközi hitelezőket fizették ki, és csak tíz százalék jutott el ténylegesen a görögökhöz. Elemzők szerint a több mint 400 milliárd eurós adósságot szinte lehetetlen törleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!