2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Embertelen vérontás folyik Aleppóban

2016. szeptember 27., kedd 18:37, frissítve: kedd 18:37

Szárazföldi offenzívát kezdtek a szír kormányerők Aleppóban a felkelők ellen – adta hírül a Reuters. Erre azután került sor, hogy a napokban több mint száz légi csapást mértek állásaikra. Mintegy háromszázan életüket veszítették. Helyi orvosok azt állítják, hogy az egészségügyi ellátás az összeomlás szélén áll. A Német Vöröskereszt szerint példa nélküli humanitárius katasztrófa játszódik le a városban.

A drónfelvételen látszik, hogy Aleppó keleti városrészét, amelyet ellenzéki fegyveresek uraltak, rommá lőtték és bombázták a kormányerők orosz segédlettel. Az előző hetekben az ellenzéki negyedekre légi csapások százait mérték, előkészítve a szárazföldi támadást. A szír hadsereg négy fronton indított offenzívát Aleppó ellen.

A frontvonalak között negyedmillió civil rekedt, az utóbbi napokban százak haltak meg. A Német Vöröskereszt elnöke szerint nincs elég orvos, kevés a gyógyszer, miközben a kormányerők állítólag a kórházakat sem kímélik. „Ha kell, felmegyünk a hegyekbe, vagy a föld alatt dolgozunk, de még itt is támadnak minket, még a hegyekben lévő épületeinket is sokszor támadták” – nyilatkozta Arrahman Alomar, a Szíriai Amerikai Orvosi Társaság tagja.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint védett folyosókat kell nyitni a polgári lakosság kimenekítésére. Az ENSZ szíriai megbízottja háborús bűnöket emleget. „Az aleppói civileket jelenleg leginkább a légi bombázás fenyegeti. Ennek során válogatás nélkül vetnek be fegyvereket, és sűrűn lakott területeket is támadnak. Ez embertelen, könyörtelen, bűnös és barbár. Háborús bűnökről lehet szó, és ennek véget kell vetni” – fogalmazott Jessy Chahine.

Az Egyesült Államok és Oroszország szeptember elején állapodott meg a szíriai tűzszünetről. A harcok kiújulásáért a szír külügyminiszter a lázadókat tette felelőssé. „A magukat mérsékeltnek mondó lázadócsoportok, körülbelül húsz ilyen van Aleppóban, bejelentették, hogy nem tartják be a tűzszünetet, és 300 alkalommal sértették meg azt. Ennek civil és katonai áldozatai is voltak. A tűzszünethez csak a szíriai hadsereg tartotta magát. A szír kormányerők elleni amerikai támadás pedig példa arra, hogy az USA nem tartja be az egyezséget” – jelentette ki Walid Al-Moualem.

Angela Merkel német kancellár viszont a szír rezsimet és Oroszországot okolta a vérontásért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!