2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Emberek tízezrei özönlenek

2016. február 8., hétfő 16:03, frissítve: szerda 11:33

Több tízezer ember menekül a szíriai Aleppóból a szír kormányerők és a lázadók összecsapásai elől. A török hatóságok újabb sátortábort állítottak fel a határ szír oldalán, hogy megpróbálják megállítani a tömeget. Eközben a német kancellár Ankarában tárgyal annak érdekében, hogy Törökország pénzügyi segítségért cserébe korlátozza az Európába irányuló menekültáradatot. A német kancellár szerint az illegális bevándorlásnak gátat kell szabni, másrészt viszont meg kell állapodni arról, hogyan lehetne a Törökországban lévő menekülteket legálisan az Európai Unióba szállítani.

Török segélyszervezetek a török–szír határ szíriai oldalán vertek fel új sátortábort, ahova csak az elmúlt két napban 35 ezren érkeztek. Törökországban már most is 2,5 millió menekült él, többet nem tudnak ellátni, ezért próbálják meg a szíreket saját hazájukban tartani. „Segítséget kérünk Törökországtól. Szeretnénk, ha beengednének minket az országba. Egészségügyi problémáink vannak” – mondta egy szíriai férfi.

A menekülthullám azután erősödött fel, hogy a szír kormányerők – orosz és iráni támogatással – fokozták a lázadók által elfoglalt Aleppó ostromát. A városban és a környéken még mindig 350 ezren élnek, a menekülthullámnak van tehát utánpótlása. Sokan továbbra is embercsempészek segítségével próbálnak átkelni Európába, ami újabb és újabb tragédiákhoz vezet. Az Égei-tengerbe legutóbb több mint 30-an vesztek a görög szigetek közelében.

Vannak viszont, akik a háború közepette sem hagyják el otthonukat. Egy szír nő és egy férfi a romokban heverő Homszban fogadott egymásnak örök hűséget – szétlőtt és kiégett házak között.

A válság enyhítésére Törökországba érkezett Angela Merkel német kancellár, miután négyszemközt tárgyalt a francia államfővel. Az Európai Unió kész több milliárd euróval támogatni a törökországi menekülttáborok fenntartását, ha a törökök feltartóztatják a migránsokat és nem engedik őket tovább Európába.

Angela Merkelre egyre nagyobb nyomás nehezedik Németországban, ahol a menedékkérők egy része nem hajlandó elfogadni az európai normákat. Rendőrségi közlés szerint a kölni karneválon eddig két nemi erőszak történt: a gyanú szerint az egyik tettes egy afgán, a másik egy nigériai menedékkérő volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!