2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Balaton retró

Következik:

Híradó 12:00

Elveszített első forduló után mégis győzött

2015. november 23., hétfő 21:20

A jobbközép pártszövetség jelöltje nyerte az argentin választásokat. Mauricio Macri várhatóan befektetőbarátabb politikát folytat majd elődjénél, és szorosabbra fűzi a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal és Európával. A jobboldali győzelem 12 év baloldali kormányzásnak vet véget a dél-amerikai országban.

Mauricio Macrinak minden oka megvan az örömre, hiszen az elveszített első forduló után fordított, és a második körben legyőzte baloldali ellenfelét az argentin elnökválasztásokon. A jobbközép ellenzéki összefogás jelöltje 51,5 százalékot szerzett az előzetes eredmények szerint, három százalékkal többet, mint a balközép jelölt. „Köszönöm, hogy hittetek abban, hogy közösen felépíthetjük álmaink Argentínáját. Köszönöm! Azért vagyok itt, mert így döntöttetek” – mondta a jobbközép ellenzéki összefogás elnökjelöltje

Az új elnök – aki jelenleg Buenos Aires polgármestere – az üzleti körök kedvében járó politikát kíván folytatni, nyitottabbá teszi a gazdasági környezetet, valamint ígérete szerint szorosabbra fűzi a kapcsolatot az Egyesült Államokkal és Európával is. A BBC szerint politikáját elsősorban a fehér középréteg támogatja. Győzelmében szerepet játszott az argentin gazdaság megtorpanása, valamint az egyre terjedő korrupció és bűnözés.    

Az eddig kormányzó balközép Front a Győzelemért párt jelöltje elismerte vereségét. „Az emberek új elnököt választottak, a mérnök Mauricio Macrit. Épp most beszéltem vele telefonon, és azt kívántam neki, hogy legyen sikeres az ország érdekében” – fogalmazott Daniel Scioli.

A balközép erők azért indították Sciolit, nem pedig az eddigi elnököt, mert Christina Kirchner harmadszor már nem indulhatott harcba. Vereségük azt jelenti, hogy 12 év baloldali uralom után ismét a jobboldal kormányozza majd Dél-Amerika második legnagyobb országát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!